Els sindicats avisen que la proposta governamental sobre salaris els aboca a mobilitzacions

L’increment esglaonat sumat a una proposta d’augment lineal sobre el preu del lloguer dels habitatges “no resol el problema” i genera una “decepció total”

Gabriel Ubach i Carla Guinot solen representar els sindicats al CES.
Gabriel Ubach i Carla Guinot solen representar els sindicats al CES. Toni Solanelles

Els sindicats mostren una “decepció total” per la proposta de Govern sobre la revisió salarial atès que “està molt lluny de les nostres expectatives”. Si el plantejament governamental que hi ha ara sobre la taula és el que s’acaba aplicant, hi haurà mobilitzacions. Així ho ha assegurat el primer secretari de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i un dels integrants del Consell Econòmic i Social (CES), Gabriel Ubach, que no ha volgut anar massa més enllà perquè, ha afirmat, els representants sindicals volen analitzar durant el cap de setmana el document governamental.

L’executiu ja ha fet arribar oficialment la proposta. Als sindicats i a la patronal. Ubach ha assegurat que “esperàvem una altra cosa” i que la proposta de Govern “no està a l’alçada de les expectatives de país”. El sindicalista assegura que si s’acaba confirmant que l’increment salarial escalonat fins a 4.000 euros s’associarà a un augment lineal del 5% en el preu dels lloguers dels habitatges, “entenem que això no resol el problema que tenim avui dia”. Els sindicats, en el marc del CES, reclamaven un increment del 5% lineal -en tot cas matisable lleugerament a partir de 4.000 euros- i sostingut durant els quatre propers exercicis.

Un moment de la darrera reunió del Consell Econòmic i Social (CES).

Relacionat

Govern proposa apujar un 7% el salari mínim i entre el 6,5% i un 0,5%, la resta fins a 4.000 euros

“L’objectiu no és aconseguir que es traslladi l’IPC a uns sous concrets un exercici determinat. La nostra reclamació té a veure amb la pèrdua de poder adquisitiu dels darrers anys. I per alguna banda s’ha de començar a recuperar”, ha indicat el sindicalista defensant la proposta que la plataforma d’organitzacions sindicals va fer arribar al CES. “És una proposta assenyada. Els preus dels lloguers, els darrers vuit i nou anys, en molts casos s’han duplicat, i fins i tot triplicat. No és el cas dels salaris. I si parlem de l’alimentació, per exemple, els increments també són molt notables”.  A aquest pas, i amb la proposta feta pel Govern, assegura Gabriel Ubach, “la classe mitjana andorrana desapareixerà”.

La proposta quant als salaris anunciada aquest dimecres pel ministre de Finances i portaveu governamental, Eric Jover, sí que ha estat oficialment tramesa tant als representants sindicals com als portaveus de la patronal. En aquest cas, el president de la Confederació Empresarial (CEA), Gerard Cadena, per ara s’ha limitat a dir que rebuda la documentació l’estan analitzant abans de referir-s’hi i posicionar-se en profunditat. Dimarts de la setmana que ve s’hauria d’acabar de tancar la qüestió en el marc d’una nova reunió del CES. Si no hi ha acord entre patronal i sindicats, serà Govern qui, probablement durant la reunió del consell de ministres de l’endemà, tirarà endavant la seva oferta en forma de projecte de llei.

Comentaris (32)

Trending