El sector turístic celebra un pont gairebé de rècord malgrat la situació sanitària i el pass Covid

Les estacions celebren les millors xifres dels darrers anys per la Puríssima mentre que els hotels han aconseguit una ocupació mitjana superior al 85%, en tots dos casos amb bona acceptació del certificat entre la clientela

Esquiadors al sector de Soldeu de Grandvalira.
Esquiadors al sector de Soldeu de Grandvalira. Grandvalira

El sector turístic ha tancat un pont de la Puríssima molt positiu. Ha quedat clar que ni la instauració de l’obligació de presentar el passaport Covid tant a pistes com a hotels i restaurants ni les negatives dades epidemiològiques han frenat l’arribada de turistes i visitants. A les estacions, s’han rebut, entre tots dos dominis, fins a 83.000 esquiadors. I els hotels han tancat amb una ocupació mitjana superior al 85%. El punt negre, això sí, han estat les retencions a la xarxa viària, amb la jornada especialment complicada de dilluns.

Les previsions dels diferents sectors eren optimistes de cara al pont, la primera gran cita de la temporada d’hivern. Quedava clar que, després d’un hivern sense poder venir a Andorra per culpa de les restriccions de mobilitat, els amants de la neu no han volgut desaprofitar la primera oportunitat que han tingut. I més quan les condicions de les estacions, gràcies a les nevades dels darrers dies, eren molt bones. Resultat? Una Puríssima de cinc dies amb una elevadíssima afluència turística.

I això malgrat els núvols que els darrers dies han planat sobre el sector. Primer, en forma de desbocament de la situació epidemiològica. Després, en forma de mesures restrictives, en forma de pass sanitari per accedir a hotels, pistes o restaurants. Els temors inicials no han trigat gaire a esvair-se. Cert, algunes cancel·lacions es van donar. I de seguida van ser substituïdes en la majoria de casos per noves reserves.

A nivell hoteler, l’ocupació mitjana ha superat el 85%. I, a més, beneficiant totes les parròquies. La punta va arribar la nit del 5 al 6, amb un 97%. “Ha estat un bon pont i a totes les zones”, ha remarcat el gerent de la Unió Hotelera, Jordi Pujol. “És per estar contents. Teníem el dubte de què podia passar arran del passaport Covid i ha anat bé”. De fet, s’han assolit “són dades similars als anys previs a la pandèmia”, fet que “dona moral per Nadal i Reis, on preveiem ocupacions similars sinó millors”.

El rètol d'un establiment hoteler del país.

Relacionat

L’ocupació hotelera durant el pont de la Puríssima supera el 85%

Evidentment, el principal motiu de pujar a Andorra per a la gran majoria de visitants i turistes ha estat les estacions. Cal recordar que, l’hivern passat, almenys oficialment no van poder desplaçar-se al Principat per esquiar. I, per tant, hi havia moltes ganes de fer-ho. Les dades dels dos dominis esquiables així ho demostren: entre tots dos, 83.000 usuaris en aquests cinc dies.

Grandvalira, a través d’un comunicat, no ha dubtat a parlar del pont “més positiu dels últims anys” tant pel nombre de visitants com per la qualitat de la neu. Fins a 65.000 esquiadors s’han apropat a les pistes, la millor xifra en aquestes dades des de fa molt de temps. Això suposa una mitjana de 13.000 diaris, amb un pic de 16.000 el dilluns.

Hi ha ajudat la quantitat de neu caiguda i el fet de poder disposar des del primer moment de 136 quilòmetres, ampliats posteriorment a 140. “No és habitual durant el pont de la Puríssima. Feia moltes temporades que no teníem tanta neu en aquesta època de l’any, però a més, amb una qualitat excepcional”, ha destacat el director general del domini, Juan Ramon Moreno. Per tant, “s’han complert amb escreix les nostres expectatives i això ens esperona a encarar el període nadalenc amb optimisme, així com la resta de la temporada”.

Pel que fa a Vallnord Pal Arinsal, també s’ha beneficiat de la quantitat de neu caiguda. De fet, això els ha permès anar més enllà en l’obertura inicialment prevista, fins al 91% de pistes. El pròxim cap de setmana, es confia a assolir la totalitat del domini massanenc. Al llarg d’aquests cinc dies, s’han rebut 18.440 esquiadors. I això malgrat que diumenge, per culpa de la climatologia desfavorable, es van haver de tancar alguns dels sectors.

Des de les estacions, s’assegura que el fet de demanar certificat Covid no ha suposat un impediment per rebre usuaris. Tant des de Grandvalira com des de Pal Arinsal s’assegura que els clients l’han acceptat sense problemes. Es destaca, sobretot, el plus de seguretat sanitària que això aporta als esquiadors.

Un esquiador a Pal Arinsal.
Un esquiador a Pal Arinsal.

Menys contents, tot s’ha de dir, estan a Naturland. El parc temàtic lauredià ha pogut obrir el 100% de les pistes d’esquí de fons, sí; però altres activitats com el Tobotronc o l’Airtrekk van quedar anul·lades diumenge i dilluns per culpa del temps, just dues jornades en les quals es preveia una important afluència de visitants. Com a aspecte positiu, es destaca, això sí, que la despesa mitjana dels usuaris s’ha doblat.

L'avinguda Tarragona d'Andorra la Vella plena a vessar.

Relacionat

Col·lapse absolut del trànsit al país i cues de sortida per la frontera espanyola

Per tant, ni la situació sanitària ni les restriccions han posat fre a un pont que, en alguns aspectes, fins i tot ha superat als registrats prèviament a la pandèmia. L’aspecte més negatiu, això sí, s’ha viscut a la xarxa viària especialment un dilluns caòtic on la confluència d’una suma de factors, com la nevada i el tancament de l’accés a França, la van col·lapsar. És, potser, l’assignatura pendent de cara a futures jornades de gran afluència turística.

Comentaris (13)

Trending