El sector hoteler demana que l’aplicació dels canvis als ERTO sigui retroactiva

Les diferents patronals d’allotjaments turístics celebren la voluntat d’adaptar les mesures a la no arribada de turistes però reclamen que se’ls escolti i poder treballar les modificacions conjuntament

La porta d'un hotel d'Andorra.
La porta d'un hotel d'Andorra. Toni Solanelles

El sector dels allotjaments turístics respira amb l’anunci del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, avançant la porta oberta a modificar la regulació dels ERTO per afrontar la situació provocada per les restriccions als països veïns, que fan gairebé impossible l’arribada de turistes. Hotelers i gestores d’apartaments valoren positivament la disposició a fer els canvis legals necessaris, però demanen que se’ls permeti participar amb aportacions. Entre elles, posen en relleu la necessitat d’una regulació adaptable a com evolucioni tot plegat i una retroactivitat des de l’1 de gener.

Les diferents associacions empresarials concernides han rebut positivament l’anunci, que des de la Unió Hotelera es confia pugui ser “un punt de partida per retrobar-nos amb Govern i poder començar a treballar”. Així ho ha expressat el seu director, Jordi Pujol, que entén que “falta que ens puguin fer partícips i que puguem ajudar al fet que la nova llei sigui coherent amb la realitat”.

Gallardo, durant la sessió de control al Govern.

Relacionat

Porta oberta a “ampliar l’ajuda” dels ERTO als sectors afectats per la manca de turisme

Per a la patronal hotelera, cal tenir present el precedent de la tercera Llei òmnibus, l’actualment vigent. “Es va fer en un moment determinat i al cap de quinze dies vam veure que no servia”, recorda. Per això, entén que “necessitem un text que es pugui adaptar als diferents escenaris”. Així, considera interessant que “es puguin canviar coses via decret per ser més àgils”.  

Pujol té clar que “la llei s’ha de canviar perquè, si no, tindrem ara una crisi social”. A més, entén que hauria de ser retroactiva des de l’1 de gener. Això ha de permetre un objectiu que consideren clau: “hem d’estar preparats per quan obrin les fronteres, i això, a banda de tot el que és sanitari, suposa que hem de tenir teixit empresarial amb recursos per poder treballar”. Un punt clar de la llei hauria de ser, segons apunta, que es permeti que la reducció de jornada o la suspensió de contracte es pugui aplicar a tota la plantilla: “si un hotel està tancat, ha d’estar totalment en ERTO. És sentit comú”.

Les patronals posen en relleu la necessitat que no es limiti al 75% el personal al qual poden aplicar una suspensió de contracte o una reducció de jornada

Des d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut explica que dimecres van mantenir una reunió amb Gallardo i la ministra de Turisme, Verònica Canals. “Vam sortir sense massa esperances”, explica, tot apuntant que “vam exposar neguits i preocupacions i li vam dir la veritat: que segurament cauran empreses perquè amb les tresoreries que tenim no aguantarem si hem d’assumir el 40% del cost de les plantilles”. L’endemà, amb l’anunci del titular d’Economia, entén que “hem vist els fruits de la reunió” i “agraïm que hi hagi una voluntat d’intentar aportar una solució”.

El canvi legal, al seu entendre, hauria de “contemplar alguna excepció amb el sector que s’acoti a la realitat mentre aquesta sigui que no entren turistes per unes fronteres que les restriccions als països veïns fan que estiguin tancades de facto”. En aquestes circumstàncies, remarca, “estem impossibilitats de generar cap mena de facturació”.

Un dels canvis que veu necessari és el que fa referència al percentatge de plantilla que no es pot posar en ERTO. “Un 25% és massa”, apuntat, tot remarcant que “ens trobem que tenim gent treballant però a qui no pots fer venir perquè no hi ha feina”. També consideren que seria positiu que hi hagués retroactivitat des de l’1 de gener, tot i que “qualsevol millora ja serà benvinguda”.

Avisen que, amb la llei actual, han de pagar el 40% dels salaris, quelcom inassumible quan no tenen opció de tenir cap ingrés perquè no hi ha turistes

Des de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), Álex Ruiz celebra que “per fi se’ns escolta una mica” tot posant en relleu que “no té sentit que haguem de pagar el 40% dels sous quan tenim els complexos buits o tancats”. També expressa el desig de poder participar en l’elaboració de la modificació legislativa. “Estem esperant que se’ns truqui per poder treballar amb ells”, comenta.

Ruiz entén que “l’ideal és que qui estigui tancat pugui posar el 100% de gent en ERTO” tot apuntant, això sí, que “nosaltres voldríem treballar i que els turistes puguin entrar”. Mentre això no passa, indica, “cal minimitzar les despeses”. També destaca la importància “que s’escolti el sector” i que “anem de la mà, seure tots a la taula i buscar la millor solució”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending