Porta oberta a “ampliar l’ajuda” dels ERTO als sectors afectats per la manca de turisme

Jordi Gallardo proposa al Consell General treballar en una modificació de la tercera Llei òmnibus per “revistar el límit del 75%” tot deixant clar que seria un canvi “acotat en el temps” per evitar “abusos”

Gallardo, durant la sessió de control al Govern.
Gallardo, durant la sessió de control al Govern. Liberals d'Andorra

El Govern està obert a revisar el percentatge del personal que sectors afectats per les restriccions dels països veïns, com ara els hotels, poden posar en ERTO. Així ho ha afirmat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Empresa, durant la sessió de control al Consell General. De fet, des de l’executiu s’ha avançat la voluntat de treballar amb tots els grups per “buscar una fórmula per ampliar l’ajuda” tot avisant que serà una mesura “acotada en el temps”.

Gallardo ho ha explicat a preguntes de la consellera socialdemòcrata Judith Salazar, que ha posat en relleu que l’evolució de les restriccions a Espanya i França ha fet que la tercera Llei òmnibus “no estigui donant respostes” a determinades empreses les quals no poden “sobreviure només amb el consum intern”. El ministre ha volgut recordar que els canvis introduïts al text volien evitar els “abusos” que algunes empreses havien tingut emprant la possibilitat del “tancament voluntari”. I és que, ha apuntat, “sense aquest límit del 75% a efectes pràctics, hi hauria negocis que haurien tornat a fer-ho”.

Els socialdemòcrates han recollit el guant, tot remarcant que la llei es va fer en un context diferent de l’actual i que “el legislador ha de saber adapar-se”

Ara, però, s’ha admès des de l’executiu, la situació no és pas l’esperada. Per això, Gallardo ha avançat la voluntat de treballar amb els parlamentaris per “buscar una fórmula que ens permeti ampliar l’ajuda actual”, tot recordant que aquesta és encara molt important -“la part assumida per l’Estat supera àmpliament la que té l’empresa”, ha indicat-. Això sí, ha advertit que el canvi caldrà “acotar-lo en el temps”. Així, ha avisat que “no seria d’aplicació fins al 30 de juny” i que “el que volem és que hi hagi un ús quan es necessiti i no pas un abús quan no sigui necessari”.  

Consistiria, a l’espera de com vagi el treball conjunt, en una modificació legislativa que canviï el percentatge màxim de treballadors que es poden posar en ERTO sempre “sense obrir la porta a un ús incorrecte”. El titular d’Economia ha explicat que ja s’està treballant en una proposta que poder trametre als grups parlamentaris i que s’espera tenir-la la setmana vinent. “Hi ha diferents alternatives però les hem d’analitzar des del punt de vista jurídic”, ha comentat. En aquest sentit, ha indicat que “volem trobar una mesura ponderada i que el sector entengui que, per part seva, hi ha d’haver un esforç”.

Des del PS, que va proposar la pregunta i ja va defensar que calia modificar el text, s’ha agafat el guant. Salazar ha deixat clar que “estem oberts” a treballar-hi i ha recordat que, quan es va elaborar la llei “ningú s’esperava que no tinguéssim turistes ni al Nadal ni al gener”. Per tant, ha apuntat, “estem en un context d’obertura tardana i el legislador ha de saber adaptar-s’hi”, ja que “el sector hoteler no pot sobreviure només amb el consum intern”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending