El salaris lleugerament per sobre del mitjà també tindran augment

La llei estableix, a banda del 4,6% general, que els sous entre 28.730 i 30.051 euros anuals quedin anivellats en aquesta segona xifra, per evitar “perjudicar” els treballadors que estiguin en aquesta franja enfront companys que, fins ara, estigui per sota

Billets d'euro.
Billets d'euro.

L’increment salarial obligatori per llei anirà lleugerament per sobre del que s’havia anunciat. La llei finalment tramitada des del Govern al Consell General fixa finalment la pujada en el 4,6% -dada que finalment marca l’Índex de Preus al Consum per al 2023- per a tots aquells sous fins al mitjà (28.730 euros anuals bruts). Ara bé, també s’introdueix un efecte corrector en la franja immediatament superior a aquest límit que, inicialment, no haurien de patir cap increment. Es fa per evitar que un treballador amb menys remuneració acabi superant un altre que en tingués una de més alta.

El text, amb el nom oficial de “projecte de llei de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu de la ciutadania”, consta d’un únic article, una disposició derogatòria i dues de finals. El primer article té diversos apartats. El primer és el que fixa l’increment general: 4,6% per a totes les persones que “percebin un salari fix brut que, en còmput anual i per a la jornada legal ordinària de treball, sigui superior al salari mínim interprofessional per a l’any 2024 i inferior o igual a 28.730,00 euros”. És a dir, fins a 2.394 mensuals bruts.

El segon apartat ja inclou una clàusula que afecta els sous més baixos, els que abans de l’1 de gener percebien una quantitat entre els 15.788,95 euros (el salari mínim de l’any passat) i l’ara actualitzat. Es vol, d’aquesta forma, que aquests treballadors també tinguin un increment del 4,6%.

La ministra Conxita Marsol durant la roda de premsa d'aquest divendres.

Relacionat

Govern aprova l’increment de l’IPC als sous fins al mitjà però deixa al marge la tretzena paga

I el tercer apartat és el que fixa que “igualment, amb efectes de l’1 de gener del 2024 s’estableix un salari fix brut en còmput anual i jornada legal ordinària de 30.051,58 euros per als salaris compresos entre 28,730,01 euros i 30.051,58 euros”. És a dir, aquelles remuneracions que, fins a l’any passat, quedaven lleugerament per sobre el sou mitjà. D’aquesta forma, es vol evitar que les persones en aquesta franja -“per sobre del salari mitjà i per sota del salari resultant de la seva revaloració” es puguin veure “perjudicats”. Així doncs, tots els salaris en aquesta franja s’apujaran fins a aquest límit.

La llei sí que estableix que l’obligació no és aplicable a les persones contractades durant l’any passat”. També es deixa clar que aquest increment salarial “es consolida a la retribució de les persones assalariades”. La disposició addicional remarca que els efectes del text, s’aprovi quan s’apropi, entren en vigor des de l’1 de gener.

El text també incorpora una disposició final en la qual es parla del “diàleg i concertació socials”. Així, s’indica que “en el termini de sis mesos a comptar de la data d’entrada en vigor de la Llei, el Govern presentarà davant la comissió legislativa d’Economia l’estudi de propostes per enfortir els mecanismes de diàleg i concertació socials per valorar i, en el cas escaient, implementar els eventuals canvis normatius que es desprenguin d’aquest estudi”.

Tal com es va anunciar, el projecte legislatiu es tramita per la via d’urgència. És a dir, es redueixen a la meitat els terminis però sí que es podran fer esmenes des dels grups parlamentaris. El límit per presentar-ne expira el pròxim dia 22.

Comentaris (14)

Trending