Els residents peruans demanen l’expulsió del responsable de l’empresa de les subcontractacions

La denúncia judicial que un antic treballador, acomiadat en negar-se a pagar els diners que se li demanaven pel menjar i l’allotjament ha estat retirada després d’un acord amb la societat, que accepta indemnitzar-lo amb una quantitat entre els 14.000 i els 15.000 euros

Un operari de la construcció.
Un operari de la construcció. ARXIU

L’obrer peruà que va denunciar l’empresa Casyre davant Inspecció de Treball pels abusos dels que va ser víctima ha acabat pactant una indemnització, fet que evitarà que l’afer arribi a tribunals. Cobrarà entre 14.000 i 15.000 euros -en funció del valor del sol en la conversió- i retirarà les accions presentades. Aquest acord posa fi al seu litigi, però no pas, alerten des de l’associació de residents, a les situacions incorrectes que pateixen altres compatriotes. Per això, es reitera que cal prohibir l’activitat al país als seus responsables, principalment el seu administrador.

L’acord extrajudicial ha estat confirmat a Altaveu per la creadora de contingut Clàudia Cunill -Claubunny-. D’aquesta forma, es tanca almenys aquesta part de la polèmica. El passat juliol, el treballador va denunciar que l’empresa l’havia acomiadat en no acceptar haver de pagar per l’allotjament i la manutenció, dos conceptes que en el contracte que va signar al Perú es deia que anaven a càrrec de Casyre. L’home va acabar fent accions contra la societat tant a Inspecció de Treball com davant la Justícia.

Finalment, però, l’afer quedarà fora. L’acord entre l’obrer, que ara ja està fent tasques a una altra empresa del país, i Casyre suposarà el final de la via judicial. A canvi, això sí, d’una quantitat econòmica. Se situarà entre 14.000 i 15.000 euros. En pagar-se en sols, la moneda del Perú, la xifra exacta en euros dependrà del canvi.

Des de l’associació de residents es valora positivament que l’obrer hagi tancat el seu afer personal, però s’insisteix en el fet que la situació va molt més enllà d’un cas aïllat. Es lamenta, de fet, que el pacte acaba sent, en paraules del seu president, Lorenzo Castillo, “una cortina de fum”. Casyre hauria acceptat, al seu entendre, “per tractar d’evitar que se sàpiga que ell no és l’únic perjudicat”.

De fet, es deixa clar que “la solució al problema no és aquesta entesa, sinó deixar de fer aquestes pràctiques”. I és que, remarca, “no ens podem oblidar dels abusos que pateixen altres peruans”, tot alertant que “continuarem lluitant per evitar-los”.

Castillo carrega especialment contra l’administrador al país de Casyre, un home conegut com a Cristian del qual tenen diferents àudios comunicant condicions abusives als treballadors subcontractats. “Ell és un dels principals problemes, ja que, en nom de l’empresa, va cometent aquestes accions”.

Per això, indiquen que “l’administrador de Casyre o com es digui ara l’empresa no pot anar oferint salaris de 1.000 euros i després demanar-ne 500 per dinar i dormir”. Castillo considera que cal aplicar-li mesures exemplars. “Hauria de sortir del país i que no se li deixi contractar cap més; que serveixi d’exemple i que cap empresa faci el mateix amb qualsevol altre treballador, sigui de la nacionalitat que sigui”, reclama el dirigent de l’associació.

Comentaris (8)

Trending