Els pocs hotels en marxa tot just arriben a un màxim del 12% d’ocupació els caps de setmana

Hi ha establiments que, tot i estar en funcionament, han arribat a no disposar de cap client alguna nit i el sector lamenta que “és obrir per perdre diners”

La porta d'un hotel d'Andorra.
La porta d'un hotel d'Andorra. Toni Solanelles

Les restriccions aplicades als països veïns dificulten l’arribada de turistes. Des de Catalunya, gairebé impossible. Des de França, i malgrat la possibilitat de fer-se proves TMA, són també escassos. Això es tradueix en ocupacions molt baixes als pocs hotels que han arriscat per continuar oberts. La mitjana, segons fonts del sector, es va quedar tot just entre el 10 i el 12% d’ocupació el passat cap de setmana. Alguns establiments han tingut nits sense cap client. No és estrany, doncs, que tots rebin amb satisfacció la confirmació que podran posar tota la seva plantilla en ERTO.

Fa mesos que la pandèmia ha canviat radicalment el panorama turístic. I febrer no és pas l’excepció. El que tradicionalment eren unes setmanes d’important afluència als hotels, en gran part gràcies a les vacances de Carnaval a França, han passat a ser poc més que un desert. Són pocs els establiments hotelers oberts. I els que ho estan tenen poquíssims clients. Segons fonts del sector, la mitjana d’ocupació del cap de setmana amb prou feines va superar el 10%. Lluny, molt lluny, del que seria necessari per evitar pèrdues.

Hi ha casos d’establiments que tot just han omplert una o dues habitacions per nit. En algun cas, fins i tot, ha vist com algun dia no ha tingut cap turista. Malgrat les vacances escolars a França, són pocs els visitants que venen d’aquest país, entre altres coses per la impossibilitat que tenen d’accedir a les pistes. Un exemple és el d’un establiment que aquests dies, de les 64 habitacions disponibles, només ha tingut dues ocupades.

“Sense esquí, el client de febrer, no ve”, expliquen les fonts del sector consultades. Les mateixes entenen que, ara mateix, “és obrir per perdre diners”.

Les botigues especialitzades en roba també entren entre les que podran posar tots els treballadors en ERTO.

Relacionat

ERTOs al 100% a hotels, pistes i la gran majoria de comerços

Per això, el sector ha rebut amb satisfacció la confirmació que, almenys durant el mes de febrer, podran aplicar un ERTO a tota la plantilla. La normativa ha entrat en vigor aquest dimecres, després que el BOPA publiqués el dimarts tant la modificació de la tercera Llei òmnibus, un cop rubricada pels Coprínceps, com el decret que la desenvolupa.

Aquest inclou totes les activitats vinculades directament amb el turisme entre les empreses que poden afectar el 100% dels treballadors o bé amb una suspensió de contracte o bé amb una reducció de jornada. Hotels a banda, també entren altres allotjaments, bona part dels comerços, pistes o botigues de lloguer de material.

Comentaris

Trending