ERTOs al 100% a hotels, pistes i la gran majoria de comerços

Les empreses més vinculades al turisme podran aplicar la mesura a tota la seva plantilla, com a mínim, durant tot el mes de febrer

Les botigues especialitzades en roba també entren entre les que podran posar tots els treballadors en ERTO.
Les botigues especialitzades en roba també entren entre les que podran posar tots els treballadors en ERTO. Altaveu

Hotels, estacions d’esquí, agències de viatge, grans centres comercials i una bona part de les botigues podran posar tots els seus treballadors, el 100%, en un ERTO. Així ho estableix el decret que desenvolupa la modificació de la tercera Llei òmnibus i, d’aquesta forma, adapta les dues modalitats -tant Suspensions de Contracte com Reduccions de Jornada- a l’actual situació provocada per les restriccions de mobilitat als països veïns, que fan gairebé impossible l’arribada de turisme. La mesura es podrà aplicar de forma retroactiva des de l’1 de febrer.

El BOPA ha publicat aquest dimarts la modificació de la tercera Llei òmnibus, un cop sancionada pels Coprínceps. Això vol dir que el text entrarà en vigor des del dimecres. Paral·lelament, també s’ha publicat el decret que desenvolupa el text, clau també perquè les empreses sàpiguen a què poden atenir-se. I, com era d’esperar tot i que no s’havia acabat de confirmar oficialment, el Govern ha decidit permetre que tots els establiments directament vinculats al turisme puguin afectar el 100% de la plantilla -i no el 75% com fins ara- en un ERTO.

El decret obre la possibilitat a allotjaments turístics, pistes i botigues de lloguer de material d’esquí, agències de viatges i bona part del teixit comercial, incloent-hi els grans magatzems

Aquesta possibilitat, fins ara, estava únicament permesa a aquells negocis que estaven tancats obligatòriament, com ara les discoteques o els parcs infantils interiors. Ara, s’amplia, vistes les conseqüències duríssimes que per al sector turístic estan tenint les restriccions de mobilitat tant a Catalunya (amb confinament comarcal que, ara mateix, només permet que puguin entrar al país els residents de l’Alt Urgell) com a França, amb l’obligatorietat de presentar una prova diagnòstica negativa per tornar.

En concret, el decret estableix quines empreses entren en les quatre categories definides per la llei per acollir-se als ERTO. Tot el sector turístic queda englobat al supòsit quart: “activitats econòmiques que pertanyen a sectors econòmics específics”. I aquestes, segons l’article 3, poden posar fins al 100% de la plantilla en aquesta mesura, com a mínim durant febrer. Per ara, el decret estableix que “els percentatges màxims d’afectació previstos (...) resten en vigor fins al 28 de febrer del 2021”.

L’annex 3 llista les empreses que es beneficiaran de la possibilitat d’ampliar l’abast dels ERTO. S’inclouen les estacions d’esquí, les botigues de lloguer de material, les agències de viatges i els hotels i allotjaments turístics. També hi entren els operadors i gestors de reserves, així com restaurants, centres termals i un bon nombre de botigues: des dels grans centres comercials fins a les especialitzades en begudes, tabac, equips de telecomunicacions, equips d’àudio i vídeo, enregistrament de música i vídeo, esport, productes farmacèutics, cosmètica, rellotgeria o joieria. És a dir, gairebé tot el teixit comercial.

Des del Govern s’ha recordat que la nova normativa fa que es prolonguin automàticament els ERTO demanats ja al gener sense que sigui necessari presentar cap sol·licitud. En cas que es vulgui ampliar l’abast o demanar-ne un de nou, s’ha creat un mòdul específic a la web del departament de Treball. Durant els cinc primers dies des de l’entrada en vigor de la llei, aquestes ampliacions podran ser retroactives des de l’1 de febrer.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending