Govern proposarà als amos de pisos buits expropiar-los de forma temporal si no es posen al mercat

Els apartaments turístics que representin menys d’un 30% de l’immoble perdran l’autorització en tres anys, s’apujarà la taxa turística, es planteja imposar una vinyeta als visitants de dia i s’aboliran els permisos laborals per projecte per a desplaçats no comunitaris

Pisos a Andorra la Vella.
Pisos a Andorra la Vella. Toni Solanelles

Govern ha dissenyat un seguit de mesures per intentar posar més habitatge a preu assequible al mercat i, alhora, frenar el creixement desmesurat. D’aquesta manera, i entre altres mecanismes, es plantejarà als propietaris de pisos buits expropiar-los els seus habitatges de forma temporal a no ser que el vulguin posar al mercat o en permetin la seva inclusió en una bossa pública d’habitatge. Altres iniciatives que es posaran sobre la taula seran que Els apartaments turístics que representin menys d’un 30% de l’immoble perdran l’autorització en tres anys.

El cap de Govern, Xavier Espot, la titular d’Economia i Habitatge, Conxita Marsol, el responsable de Turisme i Comerç, Jordi Torres, i la ministra d’Interior, Ester Molné, presenten aquesta tarda una bateria d’accions per mirar d’aconseguir un creixement sostenible i, alhora, intentar millorar la situació de l’habitatge, amb el benentès que les mesures adoptades fins ara no tindran un impacte real fins d’aquí força temps, quan el problema pot ser ja més gran que no pas el que hi ha ara, que ja és prou significatiu. Tot plegat necessita de la modificació de diverses eines legals. O, fins i tot, la promoció d’alguna normativa nova del tot.

Es limitarà de la inversió estrangera a dos pisos per aquells que portin menys de 2 anys al país, sempre i quan no estigui destinat al lloguer. No podran fer promocions els promotors que no portin dos anys al país

Per mirar de fer aflorar al mercat els 1.700 pisos buits que es compta que hi ha, es donaran als seus titulars tres opcions: la seva venda o lloguer; la gestió dels immobles en el parc d’una bossa d’habitatge de parc públic; o l’expropiació temporal a favor de Govern. L’administració central també permetrà que els edificis tinguin més plantes de les que inicialment es podria construir si la totalitat de l’edificació va destinada al lloguer.

Més mesures que s’inclouen en aquesta bateria de mesures que s’hauran de concretar des del punt de vista legal són la limitació de la inversió estrangera a dos pisos per aquells que portin menys de 2 anys al país, sempre i quan no estigui destinat al lloguer. No podran fer promocions els promotors que no portin dos anys al país. Ara bé, podran fer una societat amb algú que sigui majoritari i porti mes de 2 anys al país. Aquesta exigència es deixa sense efecte si la promoció que es vulgui dur a terme està destinada a lloguer un mínim d’entre deu i vint anys. Aquesta temporalitat s’ha d’acabar de concretar. Aquells inversors estrangers que es venguin el pis en menys de dos anys hauran de pagar un gravamen del 20%.

APARTAMENTS TURÍSTICS I PERMISOS LABORALS

La bateria de mesures que està acabant de tancar el Govern i que aquesta tarda mateix ja exposarà també inclou mecanismes i canvis en matèria d’apartaments turístics i de quotes d’immigració i autoritzacions laborals. Així, quant als habitatges d’ús turístic s’atorgaran llicències de tres anys que, posteriorment, es renovaran o no segons nous paràmetres. Si es mantenen les qualitats establertes en cada moment, es renovarà la llicència. Si a l’edifici on estigui inclòs l’habitatge en qüestió hi ha menys d’un 30% destinat a l’ús turístic no es renovarà la llicència i tot plegat decaurà.

L’administració central també permetrà que els edificis tinguin més plantes de les que inicialment es podria construir si la totalitat de l’edificació va destinada al lloguer

Com s’ha anat anunciant darrerament, i com ja va avançar l’Altaveu al seu dia, a nivell d’immigració es limitaran les quotes, que perdran la flexibilització dels darrers anys i tornaran a ser estrictes com ho eres. Caldrà quatre anys d’experiència per poder venir a treballar al Principat. Com s’ha dit, també poden ser tres anys i una temporada d’experiència prèvia a Andorra. Dos i dos o un any d’experiència a l’estranger i tres temporades exercides al Principat. En general, s’enduriran els criteris a model que era habitual fins un temps abans de la pandèmia.

Una altra qüestió que es retoca és el permís per a desplaçats no comunitaris, aquesta fórmula que ha permès abusar de treballadors de l’Amèrica Llatina, i especialment peruans i, en menor mesura i més recentment, argentins. No es donaran a partir del canvi de llei que s’hagi de fer més permisos per projecte. I si escau, aquests treballadors hauran de passar a residir, si hi ha quota oberta, al país.

Finalment, també està clar que s’incrementarà el preu de la taxa turística en tots els conceptes en què està dividit actualment però les fonts consultades no han pogut concretar si hi ha està decidit el nivell d’increment. A més a més, des de Govern s’està valorant la implementació d’una vinyeta per als excursionistes, és a dir, per als visitants de dia. És un mecanisme que ja existeix en altres països. Això sí, si aquests excursionistes acabessin pernoctant, allò pagat per la vinyeta es descomptaria de la taxa turística.

Comentaris (22)

Trending