L’oci nocturn esclata i es planteja portar el tancament davant la Justícia

Diverses empreses del sector analitzaran un recurs judicial després de saber que es prorrogarà la prohibició d’obrir i de conèixer les dures mesures exigides per funcionar per Cap d’Any

Gent esperant a l'entrada d'una de les dos discoteques on es va fer la prova pilot.
Gent esperant a l'entrada d'una de les dos discoteques on es va fer la prova pilot.

L’oci nocturn, o almenys una bona part, s’ha posat en peu de guerra. El fet que s’hagi confirmat que, per ara, el sector haurà de continuar tancat ha indignat molts empresaris. I la proposta feta pel Govern de poder obrir per Cap d’Any, lluny d’asserenar els ànims, els ha encrespat encara més. El protocol tan estricte que se’ls exigeix fa que molts establiments entenguin que no els hi sortirà a compte, especialment si han de tancar a les tres de la matinada. L’enuig ha crescut molt i ara es valora la possibilitat de presentar una acció davant la justícia.

Ara fa uns dies, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va avançar que la voluntat és prorrogar el tancament de discoteques, pubs i sales de festa. Es considera que les dades epidemiològiques encara són massa negatives i més amb l’amenaça de la variant Òmicron ja molt present. L’anunci, malgrat que no es pot dir que sigui una gran sorpresa, ha fet mal al sector. I tampoc ha agradat la proposta de poder obrir per Cap d’Any.

 I és que, com han indicat les fonts consultades per Altaveu, les condicions per poder funcionar s’entenen draconianes. Així, caldrà que els clients estiguin asseguts sense barrejar-se, no es podrà ballar i, a més, tot just s’hauria de tancar, igual que els restaurants, a les tres de la matinada. “No ens sortiria a compte”, apunten els empresaris, que posen en relleu que es tracta d’una nit on fins entre la una o les dues els establiments no comencen a rebre usuaris. “Ningú es farà una prova d’antígens per estar una hora i mitja, asseguts i sense poder ballar”, apunten. Per això, s’ha demanat si es podria arribar a ampliar l’horari fins a les cinc sense que, per ara, s’hagi rebut cap resposta.

Imatge d'arxiu d'una discoteca del país.

Relacionat

Salut prepara un protocol per permetre l’oci nocturn obrir únicament per Cap d’Any

Per tant, en aquestes condicions, la gran majoria del sector té clar que, per Cap d’Any, no hi haurà oci nocturn. Les despeses que els comportaria obrir, asseguren, en cap cas es podrien recuperar amb els ingressos, limitats, que podrien obtenir en aquestes circumstàncies. De fet, hi ha qui veu la proposta com “una almoina per intentar que no ens queixem”.

Un objectiu que, però, quedaria, si així és el cas, lluny d’assolir-se. Al contrari, l’enuig al sector encara s’ha incrementat més. Tant que ja hi ha qui ha posat sobre la taula la possibilitat de recórrer el tancament davant la Justícia. És, de fet, un dels temes que s’ha d’abordar en una reunió que s’ha de celebrar aquesta mateixa setmana entre diferents empresaris del sector.

“Una cosa és tancar quinze dies i una altra seguir fins a no saber quan”, apunten les fonts consultades, que recorden que “tenim tot el gènere guardat i al gener arriben moltes despeses”. Per tant, els ajuts atorgats fins ara pel Govern, com ara la subvenció per afrontar quotes de lloguer o hipotecàries, són molt insuficients. “Estem al límit”, asseguren.

En la trobada es valorarà quines opcions tindria aquesta demana judicial. Perseguiria dos possibles objectius. Un, revertir el tancament. L’altre, forçar l’executiu a incrementar de forma substancial les ajudes fins a arribar a “una part proporcional de la xifra de negoci” que permeti evitar encara més pèrdues de les que ja acumula el sector després de mesos sense poder funcionar. “No podem seguir així; cada cop perdem més diners”, remarquen.

Comentaris (23)

Trending