Marsol obre la porta que els temporers amb una campanya puguin quedar-se a l’estiu

Govern ha decidit ampliar la quota estival en 500 treballadors més després que avui dia se n'han exhaurit prop de mig miler de les 600 autoritzacions

El servei d'Immigració està a l'edifici de l'Obac.
El servei d'Immigració està a l'edifici de l'Obac. Toni Solanelles

La reunió del Consell Econòmic i Social ha servit per acordar la creació d’una comissió de treball més reduïda per tractar aspectes relacionats amb el sistema de quotes, que tant de corcoll està portant als empresaris. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge Conxita Marsol, s’ha mostrat oberta a poder flexibilitzar els requisits per tal que els treballadors que facin només una temporada puguin continuar a l’estiu, tal com demanava el sector turístic.

La manca de mà d’obra a les empreses és un problema que s’arrossega de fa temps. Malgrat la flexibilització  dels requisits per passar a la quota general, la problemàtica no s’ha solucionat, ans al contrari. Per aquest motiu, s’ha decidit crear aquesta comissió de treball entre Govern, patronal i sindicats per intentar donar sortida a les necessitats de les empreses. De moment, Marsol ha anunciat que s’ha ampliat la quota d’aquest estiu un 30% més, és a dir 500 places per a l’hostaleria. Actualment, ja s'havien exhaurit prop de mig miler de les 600 autoritzacions.

La comissió es posarà a treballar en breu perquè en la reunió del CES de la segona quinzena de setembre pugui tenir sobre la taula les demandes de cara a l’hivern. La titular d’Economia i Treball posa en relleu que “ha de ser una comissió viva que faci aportacions en funció de l’evolució de les demandes del país”. Una de les queixes del sector de l’hostaleria era que aquest any els temporers que havien treballat a l’hivern no s’han pogut quedar a l’estiu perquè només havien fet una temporada i no complien els requisits per accedir a la quota general. Doncs bé, Marsol no tanca la porta que de cara a l’any vinent es pugui donar resposta a la demanda. “Estic segura que es faran propostes en aquest sentit, alguns requisits es podran flexibilitzar i d’altres s’hauran d’instaurar”, ha exposat.

Precisament, el president de la Confederació Empresarial Andorrana, Gerard Cadena, ha lamentat que el període electoral hagués afectat el calendari d’aprovació de la quota d’estiu i no vol que passi el mateix de cara al desembre. Recorda que hi ha diferents sectors que necessiten mà d’obra i “no es pot permetre que hi hagi empreses que hagin de tancar alguns serveis que donen al turista per manca de personal”. La proposta que tenen previst presentar aniria en la línia que “en un termini de dos anys els problemes de temporalitat puguin quedar resolts”.

Comentaris (17)

Trending