La manca d’abastiment frena l’activitat als concessionaris

Les matriculacions a l’octubre van experimentar una brusca frenada per culpa de les dificultats de subministrament que preocupen un sector que pacta vendes però que veu com el temps per concretar-les s’allarga

Clients a un concessionari de cotxes.
Clients a un concessionari de cotxes.

El sector de l’automoció comença a notar de ple les dificultats d’abastiment. Hi ha ganes de comprar i operacions que es tanquen, però l’arribada dels vehicles va per llarg. Per més temps del que seria habitual. I això, de retruc, es nota en les dades de matriculacions. A l’octubre es va registrar una reducció important del nombre de transaccions, a l’espera de quan s’acabin concretant les acordades a la Fira d’Andorra la Vella. Això complica per als establiments recuperar les dades prèvies a la pandèmia.

Segons les xifres que ha fet públiques el departament d’Estadística, al llarg del mes passat es van matricular al país un total de 337 vehicles, entre els quals 249 turismes i 60 motocicletes. Això suposa una davallada del 15,3% en comparació amb l’octubre del 2020, impulsada especialment per la reducció dels cotxes.

Els empresaris valoren positivament com es va treballar a la Fira, però saben que trigaran més temps del que seria habitual a poder entregar els vehicles venuts

Pel que fa al global acumulat en els deu primers mesos de l’any, el total se situa en 3.607 matriculacions, xifra que supera, lògicament, les 2.962 del 2020 -cal tenir present els mesos de confinament- però que encara queda lleugerament per sota de la del 2019 (3.752). Per tant, encara falta una mica per recuperar els nivells de pandèmia.

I aquest objectiu s’està veient dificultat, ara, per la crisi d’abastiment que afecta no només l’automoció sinó molts altres sectors. Així ho remarca el president de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA), Carles Sansa. “El sentiment amb què vam marxar de la fira tots és que es va treballar prou bé”, indica, tot posant l’exemple “l’entitat bancària que tenia estand va atorgar finançament a diversos clients”. El problema, però, és que “tenim entregues pendents, algunes fins a quatre o cinc setmanes i altres més enllà dels tres mesos”.

Sansa té clar que “ara és innegable, estem patint de ple les dificultats de subministrament”. I això arriba just quan “les estadístiques ens deien que tots els sectors estaven recuperant”. Així, apunta que la davallada de matriculacions de vehicles, en un altre context, no s’hauria produït.

 El president de l’AIVA recorda que, altres anys, el resultat de la Fira es veuria en les dades del novembre. “En canvi, ara hi haurà un decalatge més gran”, apunta, tot indicant que “les factories, com ara les de Martorell, estan patint aturades de la producció”. I el problema és que  s’han anat esgotant els vehicles que hi havia en estoc.

Per tant, el sector afronta ara uns mesos, com a mínim, estranys. Demanda, n’hi ha. Els clients volen comprar cotxes. El problema és que toca esperar. I, no s’amaga, hi ha inquietud per com aquesta situació pugui frenar la recuperació del sector posterior als pitjors estadis de la pandèmia.

Etiquetes

Comentaris

Trending