Els locals que vulguin fer esmorzars i dinars hauran d’airejar-se una hora entre les 11.30 i les 13

Els bars podran tornar a obrir a partir d’aquest dimarts tenint en compte, igual com ho han de fer els restaurants, que les mampares de protecció no eliminen la necessitat que hi hagi d’haver un metre i mig entre taules i també han de ser curosos amb les terrasses

Un bar tancat a Andorra la Vella.
Un bar tancat a Andorra la Vella. Toni Solanelles

Els bars-restaurant que tinguin intenció de servir esmorzars i dinars a partir d’aquest dimarts, que hi estaran autoritzats, hauran de tancar al públic presencial -encara que podran fer servei per emportar- durant una hora entre les 11.30 i les 13 hores. És la única variació que evidencia el decret de mesures publicat al BOPA aquest dilluns respecte d’allò que van informar el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença de divendres. Es deixa una mica més de marge. El tancament no s’haurà de fer necessàriament entre les 12 i la 1 del migdia. Hi ha mitja hora de marge amb la qual jugar.

El decret entra en vigor a partir d’aquesta propera mitjanit i tindrà vigència, encara que amb la possibilitat que es pugui ‘renovar’, fins dilluns que ve a les 24 hores. Les mesures adoptades són, en síntesi, les mateixes que ja hi havia fins ara tot i que es relaxen les relatives als establiments de restauració i, en gran mesura, als bars, que de només poder fer servei per emportar podran obrir ara entre les 7 del matí i les 12 del migdia, encara que poden avançar el tancament a les 11.30 si després volen servir dinars a partir de les 12.30 sempre que tinguin llicència de restaurant.

El servei de dinar i sopar als establiments de restauració diferents dels bars està limitat a dos franges horàries: de 12.30 o 13 hores a 16 hores i de 19 a 24 hores; la resta del dia l’activitat econòmica queda limitada a la venda de productes per emportar. Excepcionalment, i en el cas dels hotels i altres allotjaments turístics, es permet el servei d’esmorzar a taula exclusivament per als clients que pernoctin en el mateix establiment. Com s’ha dit, en el cas que aquests establiments disposin també d’autorització com a bar, cafeteria, o establiments anàlegs, s’ha de garantir que entre el servei a taula de les diferents franges horàries hi hagi un període de temps mínim de 60 minuts per tal que l’establiment pugui ser degudament ventilat i desinfectat.

Taules al carrer d'un bar que, a partir de dimarts, podrà obrir entre les set i les dotze del matí.

Relacionat

Els bars i les cafeteries podran obrir de les 7 a les 12 hores a partir de dimarts

La utilització de la mascareta per part dels clients és obligatòria per a totes les persones d’edat igual o superior a vuit anys, fins al moment que els serveixin el menjar o la beguda, i se l’han de tornar a posar en els desplaçaments i entre serveis. Continua la limitació de dues persones a la taula “llevat que el nucli convivent sigui superior, entenent com a nucli convivent el conjunt de persones que conviuen de manera habitual i permanent en un habitatge, amb independència de la relació que hi ha entre totes elles”. I també és clar que “els establiments han de portar un registre diari escrit dels seus usuaris en què constin les dades següents per cada taula: nom i cognom dels clients, número de telèfon, i data i hora del servei. Aquest registre s’ha d’omplir abans que els clients s’asseguin a taula”.

“La distància entre taules, tenint en compte les cadires del voltant, ha de ser com a mínim d’un metre i mig; les pantalles de protecció a l’interior dels locals són només una mesura complementària”

Els establiments han de ser especialment curosos amb la distància entre taules i amb les mesures que han d’adoptar en les terrasses. Així, “la distància entre taules, tenint en compte les cadires del voltant, ha de ser com a mínim d’un metre i mig; les pantalles de protecció a l’interior dels locals són només una mesura complementària”. Encara que l’establiment disposi d’espais habilitats per fumar o terrasses exteriors, el consum de productes de tabac i cigarrets o vaporitzadors electrònics no està permès en cap cas. El tradicional bufet d’autoservei queda prohibit encara que es poden buscar alternatives amb plats envasats.

El servei a la terrassa en el cas de bars i restaurants i sempre seguint els horaris esmentats anteriorment es pot dur a terme. Però s’han de tenir en compte determinades circumstàncies. S’ha de permetre el lliure flux d’aire exterior a través de tot l’espai i, a més, “la terrassa ha d’estar completament descoberta i oberta al cel (és a dir, no hi pot haver estructures d’ombra, excepte para-sols de taula individuals), com un pati o una terrassa a l’aire lliure”. Si la terrassa està coberta, totalment o en part, per una estructura d’ombra temporal o permanent (com un tendal, un dosser o un sostre), almenys el 50% del perímetre ha d’estar obert a l’exterior. Per exemple, una vela quadrada amb sostre ha de tenir almenys dos dels costats completament oberts per considerar-la terrassa a l’aire lliure.

També es poden utilitzar pantalles al voltant o a dins. A més a més, i en relació amb les normes dictades, no es consideren costats tancats si no fan més d’un metre i mig d’alçària, mesurats des del terra, i no impedeixen el lliure flux d’aire a través de tot l’establiment. Una partició o mampara que faci més de d’un metre i mig d’alçària es considera un costat tancat. Les tanques i pantalles que no impedeixin el flux d’aire no es consideren parets o costats tancats per determinar si una àrea és a l’aire lliure.

Comentaris

Trending