L’IPC del 2022 creix una dècima més i se situa al 7,1% però no fa variar el salari mínim fixat

L’alimentació, l’electricitat i l’esbarjo han estat els tres grups que més han afectat a inflació i a l’increment del cost de la vida del darrer any, i que s’aplicarà aquest 2023

Fruita i hortalisses exposades a un comerç.
Fruita i hortalisses exposades a un comerç.

L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha tancat el 2022 amb un increment del cost de la vida del 7,1%. D’aquesta manera, es fa palès que l’avançament es quedava una dècima per sota del que finalment seria. Per tant, el decret inicial del mes de novembre quedarà derogat i s’actualitzarà amb la dada definitiva. Malgrat això, no hi haurà cap modificació al salari mínim interprofessional que es va establir, i que continuarà sent de 1.286,13 euros.

Serà finalment el 7,1% d’IPC que s’aplicarà al 2023, i amb el qual ha tancat el cost de la vida el 2022. Així ho ha assenyalat el nou ministre Portaveu i de Finances, César Marquina, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. D’aquesta manera, es derogarà el decret inicial que es va acordar el mes de novembre, on es preveia un augment del 7% de l’IPC del salari mínim per enguany.

Les mesures d'estalvi energètic es prorroguen un mes més

Relacionat

El 2022 es tanca amb un IPC del 7%

El preu definitiu de l’hora, per tant, serà 7,42 euros, situant el salari mínim interprofessional en 1.286,13 euros. Marquina ha remarcat que hi va haver un arrodoniment a l’alça de la xifra i que no es generarà cap canvi en el càlcul inicial. Aquest increment del salari mínim, implica l’augment d’algunes prestacions no contributives, com les de desocupació involuntària, familiars per fill a càrrec, de solidaritat per a persones amb discapacitat, de solidaritat per a gent gran, complements no contributius de vellesa, invalides i viduïtat.

De forma paral·lela, els principals grups que han augmentat la inflació han estat, en primer lloc, el que correspon a “habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles”, amb un creixement d’un punt i quatre dècimes, situant-se al 7,5%, degut a l’augment de preus de l’electricitat. També ha afectat l’alimentació, que s’ha situat al 13,5% a causa de la pujada dels preus de la llet, el formatge i els ous, el pa i els cereals, així com el sucre, les confitures, la mel, la xocolata i la confiteria. Per últim l’esbarjo i la cultura, a causa dels viatges organitzats, ha pujat fins al 9,1%.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending