La inversió per les dependències de la zona franca ascendirà a 320.000 euros

El Govern preveu impulsar aquesta construcció i tenir-la enllestida durant l’any 2022 i defensa que el projecte ha de servir per impulsar tants nous sectors d’activitat com els tradicionals

Instal·lacions de la gossera pública.
Instal·lacions de la gossera pública. ARXIU

El lloc està escollit. I la voluntat és ferma. Govern vol impulsar de forma decidida durant l’any vinent la creació d’una zona franca. Es considera un projecte que pot servir de revulsiu per al sector comercial. Bàsicament, falta la construcció de les dependències que l’albergaran, als terrenys on, actualment, es troben la gossera i la gatera. La inversió prevista per aquests treballs ascendeix a 320.000 euros.

Així queda recollir en el projecte de pressupost per al 2022 enviat pel Govern al Consell General. Curiós, però, que el projecte no es coneix obertament com a “zona franca”. En canvi, ha agafat la denominació d’espai “d’emmagatzematge públic”. Es tracta d’un dels nous capítols d’inversió que inclouen els comptes per a l’exercici vinent.

L’executiu explica que els recursos que es destinaran al projecte han de servir per “fomentar la creació i el desenvolupament de nous sectors d’activitat econòmica”. A banda, s’entén que també ajudarà a “millorar l’eficiència dels existents”. En aquest, s’explica que la zona franca ha de permetre “facilitar el comerç de distribució i els intercanvis nacionals i internacionals amb els emmagatzematges i dipòsits públics”.

A això ajudaria que les empreses podran portar mercaderies sense haver de pagar drets de duana. Aquests, només s’abonarien si, finalment el material s’acabés venent al país. D’aquesta forma, s’entén que es pot ajudar a les operacions de negocis del Principat, però també atreure societats internacionals.

El lloc escollit per a actuar de magatzem són els terrenys on, actualment, es troben la gossera i la gatera. Aquestes seran traslladades a un altre indret. Paral·lelament, es construiran les dependències de la zona franca, treballs que, segons s’estima, suposarien una inversió relativament baixa: tot just 320.000 euros.

És l’estimació feta pels tècnics, com s’explica en el projecte legislatiu. D’aquests, 20.000 es destinarien a la redacció del projecte constructiu de l’espai, així com a la posterior direcció i control de qualitat de les obres. Els 300.000 euros restants es destinarien als treballs pròpiament dits. Aquests no serien d’una gran complexitat i per tant, les previsions són que puguin estar completats al llarg de l’any vinent.

Faltaria, lògicament, la normativa, probablement en forma de llei, que dotés de legalitat al projecte. Un cop es tingui aquesta i les dependències, la zona franca d’Andorra seria ja tota una realitat.

Comentaris

Trending