La inflació del 2023 queda finalment en un 4,6%

La dada s’ha moderat al desembre per l’efecte d’un carburant que manté la moderació de preus i de l’inici de les rebaixes al vestit i calçat; això no evita que acabi mot per sobre de la registrada a Espanya i a França

Aliments exposats a un centre comercial.
Aliments exposats a un centre comercial. Altaveu

L’Índex de Preus al Consum del 2023 se situa, finalment, al 4,6%. La dada, per tant, continuarà sent força elevada, però representa una caiguda en comparació al 7,1% del 2022. Al desembre, la xifra s’ha relaxat gràcies al comportament dels grups del transport (amb un carburant que segueix amb tarifes més baixes que ara fa dotze mesos) i el vestit i el calçat. Això ha permès compensar el nou increment de l’alimentació, novament inflacionista durant les festes de Nadal.

Finalment, doncs, l’IPC tanca una dècima per sobre de la xifra avançada. En un 4,6% -el mateix percentatge que s’aplicarà a aquells salaris fins al mitjà. El darrer mes del 2023 s’ha saldat amb un descens de dues dècimes, segons s’informa des d’Estadística per “la disminució dels preus dels productes dels grups Transports i Vestit i calçat”. En aquest darrer cas, per l’efecte de l’inici del període de rebaixes.

La dada final queda moderada també pel fet que el desembre de l’any passat es va produir un increment de les tarifes de FEDA. En canvi, aquest augment no s’ha repetit el 2023, tot i que sí que es produirà ja a partir del gener del 2024. En el còmput anual, el que ha frenat la inflació és el cost dels carburants, que han viscut una moderació. Així, un grup clau com és el transport ha baixat fins i tot una dècima (-0,1%) al llarg d’aquests dotze mesos.

En canvi, altres grups impulsen encara la inflació, especialment l’alimentació. Tanca el 2023 amb una pujada del 8,7%. Altres àmbits clarament a l’alça han estat els mobles i estris domèstics (+6,4%) o l’hostaleria i restauració (+5.9%). Pel que fa a la inflació subjacent, la que no té en compte productes petroliers i aliments frescos, amb uns preus més volàtils, tanca el 2023 en un 5,5%.

Malgrat que el portaveu del Govern, Guillem Casal, ha volgut atribuir bona part d’aquest increment de costos a una “inflació importada”, la realitat és que la dada final andorrana queda molt sobre de la registrada als països de l’entorn. A Espanya, s’ha tancat amb un 3,2% i a França, al 3,7%.

Documents

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending