Els importadors de carburants denuncien un "tracte discriminatori" per part de Govern

Lamenten, en un comunicat, que les mesures relacionades s'estiguin adoptant amb "manca de consens"

Sortidors de benzina en una gasolinera del Principat.
Sortidors de benzina en una gasolinera del Principat. Toni Solanelles

 

L'Associació d'Importadors i Distribuïdors de Carburants (Asidca) denuncia un "tracte discriminatori" per part del Govern al seu sector i lamenten que les mesures relacionades s'estiguin adoptant amb "manca de consens". Han replicat, per mitjà d'un comunicat a les declaracions que va efectuar dimecres la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sosteniblitat, Sílvia Calvó sobre la nova taxa als hidrocarburs.

L'associació considera que hi ha l'esmentat "tracte discriminatori" quan es compara amb la voluntat d'eliminar els plàstics d’un sol ús, una de les mesures també incloses a la declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica. Així indiquen que si bé la prohibició d’aquests articles s’ha ajornat perquè no hi ha hagut temps de reunir-se i d’assolir el màxim consens amb el sector, aquesta voluntat no ha existit amb els carburants. “Amb nosaltres no s’ha volgut arribar a cap consens, ha estat sí o sí”, deploren.

L’Asidca tampoc considera com a argument vàlid el respecte pel calendari assenyalat per Calvó. Diu que el Govern podia haver complert amb els compromisos adquirits creant la taxa de carboni prenent-la en la seva totalitat dels impostos especials. A més, segons el comunicat veu discursos diferents entre els ministeris del Govern. Un exemple són les declaracions de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, en què va informar que no es preveuen augmentar tarifes del transport escolar perquè s’està en una situació de crisi.

També s’ha referit a la pèrdua del diferencial de preu un cop s’apliqui la nova taxa. L’entitat destaca que “si tens un bon diferencial de preu la venda augmenta”. Mostra d’això són les vendes actuals de carburant als turistes. Mentre que els francesos posen 52 litres de mitjana, els espanyols només 40 litres. “Amb la taxa baixarà el diferencial de preu i vendrem menys”, conclouen.

Tampoc consideren correcte comparar la pressió fiscal d’Andorra amb la de França i Espanya si no es té en compte el salari mínim, el preu del lloguer o el cost de fer una estació en cadascun dels països. També remarquen que cal tenir present que en els darrers 10 anys, a Andorra, s’ha introduït l’IGI i l’Impost de Societats al qual les empreses han hagut de fer front. Tanmateix insisteixen que França i Espanya han aturat per aquest any tots els augments d’impostos previstos sobre el carburant.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending