Govern contempla “de forma seriosa” que els hotels puguin posar el 100% del personal en ERTO

Eric Bartolomé no dona encara per presa la decisió, però afirma que s’està considerant “de forma contundent”

Bartolomé i Vilella, abans de la roda de premsa.
Bartolomé i Vilella, abans de la roda de premsa. SFGA/ C.ESTEVE

La possibilitat d’ampliar els ERTO a hotels i altres allotjaments turístics està sobre la taula del Govern. “Es considera de forma seriosa”, segons ha indicat el secretari d’Estat d’Economia, Eric Bartolomé. Encara, però, no hi ha una decisió en ferm, que s’haurà d’acabar de tancar els darrers dies, abans de l’entrada en vigor del text. Un cop la llei es publiqui al BOPA, les empreses que vulgui ampliar l’abast o demanar-ne de nous i que aquests siguin aplicables de forma retroactiva des de l’1 de febrer, disposaran de cinc dies per fer la petició.

Bartolomé ha deixat clar que en tot moment “s’han mantingut contactes amb els sectors, que ens han fet arribar les seves necessitats”. Per ara, ha indicat, “tots els percentatges estan oberts” i, de fet, ha recordat que si la situació empitjora es pot arribar al 100% i reduir-lo si millora. Pel que fa als hotels i altres allotjaments turístics, el secretari d’Estat té clar que és molt probable que calgui anar al màxim.

El ple del Consell ha votat de forma unànime a favor de la llei.

Relacionat

Vistiplau sense fissures del Consell General al canvi a la llei dels ERTO

“És una possibilitat que està damunt la taula i es considera de forma molt seriosa”, ha reconegut, tot indicant que “no escapa a ningú que la situació per aquest sector és molt complicada perquè difícilment poden viure del consum local i depenen en exclusiva de l’entrada de turistes que s’ha reduït al mínim”. Per tant, ampliar els ERTO al 100% és una opció que “es considera de forma contundent”.

 Bartolomé ha comparegut amb la directora d’Ocupació i Treball, Laura Vilella, per donar detalls dels canvis en la mesura. Un punt important és com s’aplicarà la retroactivitat prevista en la nova llei. Cal tenir present que el text no entrarà en vigor fins d’aquí a uns dies, ja que falta la signatura dels Coprínceps. En canvi, es preveu que els seus efectes siguin d’aplicació a partir de l’1 de febrer. És a dir, dilluns vinent.

Ara bé, les empreses que, sigui perquè volen aprofitar l’opció d’ampliar l’abast dels ERTO siguin perquè s’hi volen acollir a un, hauran de ser ràpides a l’hora de fer el tràmit, telemàtic, per demanar-ho. Disposaran de cinc dies des del moment que la llei sigui publicada al BOPA. A partir d’aquell moment, la mesura serà d’aplicació únicament des del moment que sigui validada pel Govern.

La porta d'un hotel d'Andorra.

Relacionat

Els ERTO ampliats seran d’aplicació a partir del febrer

Un detall important és el fet que els ERTO que estiguin ja concedits es prorrogaran de forma automàtica. Entre ells, els que s’apliquen al personal temporer de les estacions d’esquí o les botigues de lloguer de material. Inicialment, el decret que va permetre aquests negocis establir reduccions de jornada o suspensions de contracte a aquests treballadors s’acabava diumenge, però quedarà automàticament allargat.

Etiquetes

Comentaris

Trending