El Govern amplia fins al 31 de març els ERTO al 100% de plantilla pel sector turístic

L’executiu pren la decisió un cop vist que les restriccions de mobilitat als països de l’entorn seguiran fent gairebé impossible l’arribada de visitants al Principat

El sector hoteler ha estat el més afectat per la pèrdua de llocs de treball.
El sector hoteler ha estat el més afectat per la pèrdua de llocs de treball. Altaveu

El Govern ampliarà durant tot el mes de març la possibilitat que les empreses vinculades al turisme, afectades per les restriccions de mobilitat dels països veïns, puguin mantenir el 1005 de la seva plantilla en ERTO. L’executiu ha pres la decisió un cop constatat que, de moment, ni a Catalunya ni a França es preveu relaxar les limitacions imposades per intentar frenar la pandèmia del coronavirus. El decret marca que aquesta opció es mantindrà fins al 31 de març.

El BOPA ha publicat el decret que prorroga durant un mes més els canvis en la normativa dels ERTO que permeten a les diferents empreses vinculades al turisme, com ara hotels o comerços, afectar amb una reducció de jornada o amb una suspensió temporal de contracte a tots els seus treballadors, en lloc del màxim del 75% que es va preveure inicialment a la tercera Llei òmnibus. El text va ser modificat ara fa unes setmanes per introduir aquesta opció, un cop vist que tant a Catalunya com a França es mantenien les importants restriccions a la mobilitat que afectaven de forma directa el sector.

I aquestes, de fet, encara continuaran. La Generalitat ha anunciat aquest divendres que prorroga, com a mínim una setmana més, el confinament comarcal. Per tant, amb l’excepció dels residents a l’Alt Urgell, els catalans no poden desplaçar-se al Principat tret que tinguin una causa justificada. I el turisme no ho és pas. A França la situació epidemiològica tampoc millora i no sembla que s’hagi d’aixecar en un termini curt de temps l’obligació de presentar una prova diagnòstica, tipus TMA o PCR, negativa per poder tronar al país.

La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa.

Relacionat

El Procicat confirma l’allargament per una setmana del confinament comarcal a Catalunya

El Govern, per tant, entén que en un termini curt de temps aquestes limitacions es mantindran. Per això, “vista la persistència de la situació d’emergència ocasionada per la pandèmia del SARS-CoV-2 i les seves conseqüències sobre l’activitat econòmica del Principat”, es considera “necessari” implementar una nova pròrroga. En aquest cas, fins al 31 de març.

La decisió afecta a totes aquelles activitats “afectades o restringides” per les mesures a França o Catalunya. Per tant, a estacions d’esquí, hotels i altres tipus d’allotjaments turístics, botigues de lloguer de material d’esquí, agències de viatges, operadors turístics o serveis de reserves, restaurants, balnearis o centres termals i tan grans establiments comercials com botigues d’una gran quantitat d’àmbits. Entre aquestes, les especialitzades en venda de begudes o tabac, roba esportiva, música i vídeo, roba i calçat, farmàcia i cosmètica o joieria.

El decret també allarga altres mesures adoptades pel Govern com la prolongació automàtica dels ERTO ja autoritzats. També es manté les exempcions a la presentació de determinada documentació econòmica quan s’hagi de demanar una ampliació de l’abast d’una reducció de jornada o una suspensió de contracte.

Comentaris (1)

Trending