El Procicat confirma l’allargament per una setmana del confinament comarcal a Catalunya

Tal com s’esperava, la tímida relaxació de les restriccions per frenar el coronavirus no afecta les mesures de mobilitat, fet que segueix impossibilitant l’arribada de turistes a Andorra

La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa.
La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa.

El Procicat ha fet oficial la tímida, molt tímida, relaxació de les mesures adoptades per intentar evitar l’expansió del coronavirus a Catalunya. El canvi més destacat és el permís per reobrir, entre setmana, els centres comercials amb un aforament molt reduït. En canvi, com s’esperava, no es toquen les limitacions de mobilitat, entre elles el confinament comarcal. A partir de dilluns, doncs, els catalans que no visquin a l’Alt Urgell seguiran sense poder arribar, almenys de forma correcta, a Andorra.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha posat en relleu que els darrers dies s’ha frenat la tendència a la baixada de contagis que s’havia donat arran de l’enduriment de les restriccions. I, això, sense que els hospitals hagin aconseguit reduir la forta tensió que provoca l’elevat nombre de pacients Covid ingressats. Per tant, la situació continua sent preocupant.

La Generalitat alerta que les dades dels darrers dies suposen una frenada en la davallada de contagis i admet que hi ha por a les conseqüències d’un nou rebrot quan els hospitals encara atenen un nombre molt elevat de pacients Covid

“Seguim tensionats. La taxa de reproducció voreja l’1. No estem baixant de forma clara”, ha explicat Vergés, que ha alertat que “si ara tinguéssim un repunt, els nous ingressos se sumarien als pacients actuals i això posaria en risc l’activitat no Covid, que cal mantenir”. Per això, des de la Generalitat es considera que “hem de seguir amb la prudència”, a la vegada que es dona temps perquè avanci la campanya de vacunació.

Per això, s’opta per mantenir el gruix de les restriccions vigents. Es fa una petita relaxació a l’hora de permetre reprendre l’activitat als centres comercials, tancats des d’inicis de gener. Les botigues d’aquests establiments podran obrir entre setmana, però amb fortes limitacions d’aforament. També es permet funcionar els comerços amb més de 400 metres quadrats, tot i que limitant la superfície útil.

El que no canvia és la mobilitat. Es manté el confinament nocturn i, sobretot, el perimetral entre comarques durant tots els dies. Per tant, tret de motiu justificat es seguirà sense poder viatjar d’una a una altra. Això, de retruc, manté la impossibilitat per als catalans de desplaçar-se per turisme a Andorra. L’única excepció es fa amb els residents a l’Alt Urgell, ja que segueix l’equiparació amb el Principat que permet els desplaçaments entre tots dos territoris.

Segons ha explicat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, el canvi en les mesures entrarà en vigor dilluns. La idea del govern català és que es mantinguin durant una setmana. És a dir, en pocs dies es tornarà a analitzar la situació i es valorarà si és possible fer més relaxacions.

Comentaris (2)

Trending