Fre a l’obertura de nous comerços

El ritme de registre d’establiments nous el primer trimestre d’aquest any (348) es més baix que al tram final del 2021, un fenomen que també s’està donant en el cas de les baixes (147)

La fruita va contenir els preus durant l'agost.
La fruita va contenir els preus durant l'agost. Toni Solanelles

El ritme d’obertura de nous establiments comercials durant el primer trimestre d’aquest 2022 s’ha desaccelerat respecte dels darrers tres mesos de l’any passat. Amb tot, s’obren molts més establiments que no pas es tanquen. En concret, de gener a març s’han inscrit 348 comerços nous i se n’han donat de baixa 147. Les activitats professionals, científiques i tècniques i els comerços d’informació i comunicació són els que més tiben del carro.

Segons les dades publicades pel departament d’Estadística, el primer trimestre del 2022 s’ha tancat amb un total de 10.927 establiments actius inscrits en el Registre de Comerç i Indústria, la qual cosa representa un increment de 201 establiments en relació amb els 10.726 establiments registrats a finals de l’any 2021; és a dir, un augment de l’1,9%.

Segons el sector d’activitat econòmica, destaca el nombre d’establiments que desenvolupen la seva activitat principal en l’àmbit del comerç a l’engròs i al detall; reparació de vehicles de motor i motocicletes (3.062 establiments),  les activitats professionals, científiques i tècniques (2.085 establiments) i i l’hostaleria”(1.024 establiments). Pel que fa a la ubicació territorial, es detecta una concentració del 65,1% dels establiments entre les parròquies d’Andorra la Vella, EscaldesEngordany i Encamp. Per la seva banda, la parròquia de Canillo mostra l’increment trimestral més elevat amb el 3,7%, en un context generalitzat de creixements en totes les parròquies durant el primer trimestre del 2022.

L’augment general registrat el primer trimestre del 2022 s’explica pel balanç positiu que durant aquest període ha presentat la creació neta d’establiments (+201), identificada com la diferència entre les altes i les baixes, en inscriure’s 348 nous establiments i registrant-se 147 baixes. Els sectors que més han contribuït a aquest augment han estat les activitats professionals, científiques i tècniques (+4,6% i 91 establiments nets d’increment), els establiments dedicats a la informació i les comunicacions (+6,6% i un saldo de 47 establiments creats) i comerç a l’engròs i al detall; reparació de vehicles de motor i motocicletes (+0,8% i + 25 establiments nets).

En termes comparatius amb el trimestre anterior en el que es van registrar 412 nous establiments, es redueix el ritme d’altes durant el primer trimestre del 2022, experimentant així una variació trimestral negativa del -15,5%. A l’igual que passa amb les altes, les 147 baixes d’establiments registrades són inferiors als registres observats el trimestre anterior (154 establiments i una variació trimestral negativa del -4,5%).

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending