Les famílies van gastar un 8,1% menys durant el 2020 per culpa de la pandèmia

Les dades d’Estadística revelen que els diners destinats a activitats com anar a restaurants van caure fins a un 40% l’any passat i un 22% en el cas de l’assistència a actes culturals

Un home amb bosses sortint d'un centre comercials.
Un home amb bosses sortint d'un centre comercials. T. S.

Pandèmia i confinament. Són les dues paraules que expliquen la considerable davallada de la despesa mitjana de les llars andorranes registrada al llarg del 2020. La dada es va situar en 34.430 euros anuals, el que representa un 8,1% menys que el 2019. Pel que fa als àmbits, els principals descensos es van registrar a l’hoteleria i restauració (-39,5%), l’esbarjo i la cultura (-21,6%) i la roba i el calçat (-29,4%).

Així es posa en relleu en l’Enquesta de Pressupostos Familiars corresponent a l’any 2020 que s’ha fet pública des del departament d’Estadística. En ella es revela que la despesa total de les llars del Principat va caure un 6,9% durant aquest exercici, arrossegada per les conseqüències de la crisi sanitària: confinament, limitacions de mobilitat, tancament de molts sectors econòmics i, també, dificultats econòmiques. Així, es va situar en 1,24 milions d’euros, en comparació als 1,335 de l’any anterior. Encara és més elevat, del 8,1%, el decrement de la despesa mitjana. Va passar de 37.460 a 34.430 euros per cada llar.

Les restriccions de mobilitat arrosseguen també a la baixa la despesa feta fora del país, que cau un 33%

Per grups, un de cada cinc euros (19%) és destinat a l’alimentació, mentre que gairebé el 36% del que es gasta a una llar es destina al mateix habitatge, principalment al lloguer o a la quota hipotecària, però també al pagament dels serveis. El percentatge, de fet, s’ha incrementat en comparació a exercicis anteriors, principalment pel fet que és en altres grups on s’ha concentrat l’estalvi -en molts casos obligat- per la pandèmia.

Així, les dades evidencien l’enfonsament de la despesa realitzada per les llars a l’hora d’anar a hotels, restaurants o bars. Ha caigut un 39,5% en comparació al 2019, fruit, evidentment, de les importants restriccions que va patir el sector al llarg de tot el 2020 (limitacions d’horari o, fins i tot, tancaments obligats). L’explicació és la mateixa a l’hora d’analitzar el -21,6% registrat a esbarjo, espectacles i cultura. Un altre grup de consum on la reducció ha estat significativa ha estat el de la roba o el calçat (29,4%). El transport, amb les restriccions de mobilitat cap a l’exterior i en molts casos l’aplicació del teletreball, també va anar a la baixa (-13,7%).

En canvi, es va incrementar el que es destinava a l’alimentació (+8,8%), pel fet d’estar més dies i temps a casa o les comunicacions (+3,2%), amb l’ús cada cop més intensiu d’internet des de les llars. Són, de fet, els únics grups que van incrementar la despesa.

Els efectes del coronavirus també són ben present si s’analitza on s’ha gastat els diners cada llar: al Principat o fora. Les restriccions de mobilitat presents durant bona part del 2020 –els mesos de confinament però també novembre i desembre- van desplomar la despesa efectuada a l’estranger: fins a un 33,2% menys.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending