Un ex-alt càrrec del govern espanyol reconeix que BPA va ser un “boc expiatori”

L’ex-secretari d’Estat de Comerç en l’etapa de Mariano Rajoy assegura que davant el ‘notice’ del FinCEN l’executiu andorrà “va pecar d’excés d’intervenció” per demostrar que el Principat “ja no era un paradís fiscal”

Comentaris

Jaime García-Legaz durant la seva etapa com a secretari d'Estat de Comerç espanyol.
Jaime García-Legaz durant la seva etapa com a secretari d'Estat de Comerç espanyol. ARXIU

Un ex-alt càrrec del govern espanyol durant l’etapa de Mariano Rajoy al capdavant de l’executiu del país veí del sud, l’ex-secretari d’Estat de Comerç Jaime García-Legaz, reconeix que Banca Privada d’Andorra (BPA) va ser un “boc expiatori” i que davant de les advertències americanes, el Govern d’Andorra “va decidir pecar d’excés d’intervenció que no pas fer-ho de defecte d’intervenció” i va ‘matar’ l’entitat bancària andorrana per enviar una suposada senyal de seriositat.

El digital espanyol ‘moncloa.com', que tot sovint publica escàndols lligats als serveis de seguretat espanyols i a qüestions d’anomalies polítiques al país veí, fa públic aquest dijous un vídeo de poc més d’un minut i mig on García-Legaz parla amb una interlocutora desconeguda -o que almenys el portal no revela- i explica que en el marc de la negociació entre Andorra i Espanya per l’acord en relació al conveni de no doble imposició i altres pactes que s’estaven tractant el Govern del Principat va decidir llançar un missatge de que “Andorra ja no és un paradís fiscal, Andorra ja no és un paradís de delinqüents”.

Així, i davant “el senyal d’alarma del Tresor americà” que suposadament s’hauria concretat amb la nota de l’agost del 2014 que va fer arribar el consolat americà a Barcelona, i que va ser indegudament resposta pel ministeri d’Afers Exteriors llavors encapçalat per Gilbert Saboya, i posteriorment davant el ‘notice’ del FinCEN, l’executiu liderat per Toni Martí “va decidir pecar” d’excés i no de defecte alhora d’intervenir BPA per intentar donar la imatge de ser, Andorra, un país tan seriós que no li tremolava el pols en tancar un banc.

legaz riberaygua 10 1000x430
Jaime García-Legaz acompanyat d'Antoni Riberaygua entrant a l'Hermitage de Soldeu.

García-Legaz no és un càrrec menor, o un personatge qualsevol, en l’entramat suposadament teixit per Rajoy en relació amb l’‘Operació Catalunya’ i especialment amb totes les anomalies sorgides al tomb de les denominades clavegueres de l’Estat espanyol. De fet, l’exsecretari d’Estat espanyol de Comerç era una de les persones de confiança del controvertit Francisco ‘Pequeño’ Nicolás, també protagonista en altres temps de moltes de les informacions revelades en exclusiva per ‘moncloa.com'.

El llavors secretari d'Estat de Comerç espanyol, Jaime García-Legaz, acompanyat de Toni Riberaygua, es disposen a accedir a l'Hermitage, on es va fer el dinar.

Relacionat

Un col·laborador de Rajoy i Martí es van trobar a Soldeu una setmana després de la confessió de Pujol

Més encara, Jaime García-Legaz va ser l’alt càrrec del govern espanyol que poc després que l’expresident català Jordi Pujol confessés que tenia diners a Andorra, es va reunir en un hotel de Soldeu amb el llavors cap de Govern, Toni Martí, i amb qui va ser ministre de Presidència, Antoni Riberaygua. També hi havia al mateix hotel qui llavors tenia un càrrec executiu de certa rellevància (responsable de compliment normatiu) d’Andbank. Riberaygua i García-Legaz s’havien conegut arran dels estudis que feia Andorra per l’elaboració de la Llei del Joc.

En aquella trobada a l’Hermitage, justament, tot indica que com a enviat del govern espanyol, García-Legaz va tractar amb dos alts representants de l’executiu andorrà com poder afrontar el ‘cas Pujol’ i com mirar de poder accedir a informació relativa a suposats líders de l’independentisme català que poguessin tenir, alhora, vincles amb el Principat.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending