Un col·laborador de Rajoy i Martí es van trobar a Soldeu una setmana després de la confessió de Pujol

Just abans del dinar amb el llavors secretari d’Estat de Comerç espanyol, el cap de Govern, que estava acompanyat de Toni Riberaygua, es va trobar a l’Hermitage mateix amb un alt càrrec d’Andbank

Comentaris

El llavors secretari d'Estat de Comerç espanyol, Jaime García-Legaz, acompanyat de Toni Riberaygua, es disposen a accedir a l'Hermitage, on es va fer el dinar.
El llavors secretari d'Estat de Comerç espanyol, Jaime García-Legaz, acompanyat de Toni Riberaygua, es disposen a accedir a l'Hermitage, on es va fer el dinar.
Una setmana després que l’expresident català Jordi Pujol confessés que havia tingut comptes fora d’Espanya -i quedés clar que era a Andorra-, el cap de Govern, Toni Martí, va mantenir un dinar no oficial a l’hotel Hermitage, a Soldeu, amb un dels col·laboradors més propers al llavors president espanyol Mariano Rajoy. El secretari d’Estat de comerç espanyol Jaime García-Legaz ja tenia llavors vinculació també amb les clavegueres del país veí. Just abans de la trobada amb García-Legaz i en el mateix lloc, Martí va coincidir amb qui en aquell moment era el màxim responsable de compliment normatiu i control intern d’Andbank Uriel González.

La trobada, admesa tant pel Govern d’Andorra com per l’entorn de García-Legaz va tenir lloc l’1 d’agost del 2014, segons que ha avançat eldiario.es. Les fonts consultades i citades pel digital espanyol han negat rotundament que el dinar tingués a veure amb ‘l’afer Pujol’. Però la proximitat de les dates i la presència a Soldeu de les persones que d’una forma o altra hi van coincidir fan de mal pensar. Més encara quan tots plegats van ser objecte de seguiments i se’ls va fotografiar a la seva arribada a l’hotel, tots a bord de cotxes, alguns d’oficials, matriculats al Principat.

García-Legaz ja havia estat vinculat en diversos mitjans de comunicació a l’obtenció de dades referent als Pujol. De fet, es tracta d’un home forjat a la FAES, la fundació que es coneix com una de les olles de pressió i cuina dels principis rectors del Partit Popular alhora que un dels emergents col·laboradors de Mariano Rajoy. Més encara: García-Legaz era l’íntim amic de Francisco Nicolás, el jove conegut com a ‘Pequeño Nicolás’, que va acabar introduint dins dels cercles de poder madrilenys en què es presentava com a membre del CNI espanyol. No era la primera vegada que el secretari d’Estat de Comerç espanyol acudia al Principat. En altres ocasions, però, la seva visita s’havia publicitat. La d’aquell 1 d’agost, no.

El dinar, precedit per la coincidència, segons que ha pogut saber l’Altaveu, del cap de compliance (ho va ser fins el 2017) d’Andbank Uriel González amb Martí va tenir lloc una setmana després que aparegués al diari ‘El Mundo’ el famós ‘pantallazo’ dels comptes de Pujol a Andorra (24 de juliol del 2014) i que l’expresident català mateix fes públic un comunicat reconeixent l’existència d’una deixa (un llegat dinerari) dipositat a l’estranger (25 de juliol). També va transcendir poc més tard que el cap de Govern havia mantingut contactes amb responsables de les entitats bancàries andorranes per assegurar-se que no hi havia muntants superiors als anunciats procedents de la fortuna dels Pujol.

Toni Riberaygua i Toni Martí baixen d'un cotxe oficial en arribar a Soldeu, just a l'altura de l'hotel Hermitage.

 

Ara se sap, o almenys es pot intuir, que Martí va fer l’esmentat contacte amb Uriel González -alt càrrec d'Andbank, per on històricament havien passat els diners dels Pujol a Andorra- com a preàmbul de la cita que tenia amb García-Legaz, que eldiario.es ha aconseguit que tant el Govern andorrà com l’entorn del dirigent polític espanyol hagin reconegut tot i que han desmarcat rotundament de la fixació que tenia el PP i el govern d’Espanya per aconseguir destapar la suposada fortuna que els Pujol i eventualment altres líders polítics catalans poguessin tenir dipositada al Principat.

Martí i García-Legaz no es van veure sols. Com a mínim també hi havia present a la cita l’exministre de Presidència andorrà Toni Riberaygua, que va arribar a Soldeu amb el mateix cotxe oficial que hi va traslladar el cap de Govern. De fet, Riberaygua hauria fet en certa manera d’enllaç entre els dos dirigents polítics. Entre Martí i García-Legaz. Una altra persona d’enllaç hauria estat l’empresari andorrà Xavier Martínez Soria que, de fet, hauria estat l’encarregat de traslladar el secretari d’Estat de Comerç espanyol fins a l’Hermitage. 

Les imatges dels seguiments fets a tots ells també evidencien la presència al peu de l’hotel de Soldeu de qui era el cap de gabinet del cap de Govern i actual secretari general de Demòcrates per Andorra Esteve Vidal. García-Legaz va accedir a les instal·lacions de l’Hermitage del bracet de Riberaygua. Des de les fonts governamentals citades per eldiario.es s’ha justificat la presència de l’exministre de Presidència pel fet que Riberaygua i García-Legaz s’havien conegut arran del treball fet pel primer en matèria de la llei del joc. El segon hauria obert algunes portes en relació amb els operadors espanyols en la matèria.

Comentaris

Trending