Espot obre la porta a ampliar els ajuts al lloguer a altres sectors d’activitat

El programa, que es calcula suposarà una despesa per Govern d’entre 200.000 i 400.000 euros mensuals, també s’aplicarà a aquells empresaris que estiguin pagant quotes hipotecàries del local on hi ha l’establiment

Un local amb el cartell on indiquen que només serveixen per emportar.
Un local amb el cartell on indiquen que només serveixen per emportar. G. P.

El programa d’ajuts al lloguer per a negocis afectats per les noves mesures per frenar l’expansió del coronavirus ja és una realitat. El consell de ministres ha aprovat el decret que el regula i que inclou bars i cafeteries, locals d’oci nocturn, parcs infantils interiors i agències de viatges, amb ajudes d’entre el 25% i 75% del lloguer o la quota d’hipoteca en cas que siguin locals comprats via préstec. El cap de Govern, Xavier Espot, ha avançat que estan oberts a ampliar el pla a altres activitats que també pateixin, per culpa de la pandèmia, una reducció “significativa” de la xifra de negoci.

El decret validat pel consell de ministres està dirigit a quatre tipologies d’establiments amb circumstàncies diferents però amb el comú denominador que l’epidèmia de la Covid-19 els ha colpejat amb duresa. Lògicament, bars, cafeteries i similars que tinguin en aquesta activitat el seu eix principal de negoci (no pas restaurants, per exemple), tancats -amb l’excepció del servei per emportar des del dia 8-, però també locals d’oci nocturn i parc infantils interiors, que ja ni tan sols han pogut obrir els darrers mesos i agències de viatges, que han vist com els clients han caigut en picat, per no dir que pràcticament han desaparegut.

Un bar tancat.

Relacionat

Els ajuts per a bars i restaurants cobriran el 75% del lloguer i fins a un màxim de 2.000 euros

El programa inclou ajudes d’entre el 25% i el 75% per a aquests establiments. Sempre per pagar part de la quota de lloguer. També hi tindran accés aquells empresaris que s’hagin hipotecat per comprar el local on tenen l’activitat. Sempre, això si, amb un màxim de 2.000 euros mensuals. Un cop el decret es publiqui al BOPA es podrà començar a demanar la inclusió en el pla, amb efectes retroactius: des de l’1 d’octubre per aquells negocis que ja estiguessin tancats i des del 8 pels qui van haver de fer-ho arran de les noves mesures de contenció de la pandèmia. El cost per al Govern s’estima entre 200.000 i 400.000 euros mensuals.

A més, Espot ha volgut deixar clar que “aquest decret no és un numerus clausus” i, per tant, “quedem oberts al diàleg amb altres propietaris d’activitats comercials que també ens puguin justificar que, com a conseqüència de les mesures, han tingut una davallada significativa de la xifra de negoci significativa”. El que no es planteja és donar suport pel pagament d’altres despeses, com poden ser l’electricitat o el telèfon. S’entén que, amb els salaris dels treballadors ja coberts pels ERTO, i amb el programa de crèdits tous encara vigent, hi ha prou xarxa.

Espot ha volgut treure pit de les mesures de suport al teixit econòmic engegades des de l’esclat de l’emergència sanitària. “Pocs països del nostre entorn han tirat endavant un paquet global d’ajuts tan significatiu com el nostre o han eximit del pagament de lloguer en primera instància. Per tant, hem estat prou ambiciosos en aquest sentit”, ha assegurat, tot advertint que “no podem rescabalar el 100% del menyscapte que la pandèmia pugui suposar pels negocis”. En aquest sentit ha recordat que “fins i tot les activitats obertes estan patint”.

Comentaris (1)

Trending