Espot defensa que aturar la construcció no és la solució per l’habitatge

De cara a la propera legislatura proposa una revisió profunda del model actual, incloent-hi no únicament l’edificabilitat, sinó també els materials que s’utilitzen

Una obra en construcció.
Una obra en construcció. Toni Solanelles

Les darreres setmanes s’han adoptat diverses mesures a nivell comunal, i també de país, pel que fa als habitatges. D’una banda, l’Executiu ha aprovat mesures per millorar l’accés de la ciutadania. De l’altra, alguns comuns, com Canillo o Ordino, han limitat l’edificabilitat a les seves parròquies després de diversos estudis que així ho recomanaven. El cap de Govern ha assenyalat, però, que aturar la construcció no és la solució per a la problemàtica, i que cal una revisió profunda del model actual, incloent-hi els materials que s’utilitzen.

La reforma de la llei del sòl s’ha iniciat aquesta legislatura, i es tenia previst al programa electoral. Malgrat això, Espot ha assegurat que requereix una diversificació i una revisió més global que els petits canvis que s’han pogut fer fins ara. “És una llei molt complexa, que impacta en molts interessos contraposats que requerirà, per tant, un treball participatiu i pausat”, ha explicat el cap de Govern. La responsabilitat d’aquest text recau, principalment, sobre el Consell General i l’Executiu, fet que Espot “no vull defugir”.

Malgrat això, ha volgut remarcar que “el gruix de les competències urbanístiques recauen en els comuns, ens agradi o no”. Per tant, cada parròquia té marge de maniobra per poder decidir. I així ho han fet les darreres setmanes més d’una, com pugui ser Ordino, que limitarà la construcció. “Des del Govern creiem que cal fer un procés de reflexió profund al tomb de cap a on ens està portant cert tipus de construcció al nostre país”, ha explicat. Però, “les solucions maximalistes no són bones solucions”. Així, ha exposat, en certa manera, que aturar l’edificabilitat pot portar un agreujament de la disposició d’habitatge que es té actualment al país. Per tant, una complicació més a aquesta problemàtica.

Unes dues-centes persones han assistit a l'acte.

Relacionat

Ordino redueix l’edificabilitat urbanística entre retrets a l’especulació i laments de propietaris

“Si parem absolutament la construcció, una part de la nostra activitat econòmica i dels ingressos de l’Estat i dels comuns, també quedarà hipotecat”, ha remarcat Espot. Seguint aquesta línia, ha tornat a insistir en una premissa que ha defès en més d’una ocasió quan es parla d’habitatge, que és que “els problemes complicats no tenen solucions senzilles”. La sortida, per tant, hauria de ser “trobar un mínim comú denominador, amb el benentès que cada parròquia té una realitat i una idiosincràsia diferent, però crec que a nivell de país l’hem de tenir”. Aquí entra fer una avaluació total i absoluta del model constructiu, no només a nivell d’edificabilitat, sinó fins i tot dels materials constructius, “no podem seguir per aquest camí indefinidament, perquè si no arribarem a un punt de no retorn”.

SENSE POR PER LA ‘FUGA LUSITANA’

Enfront de la possible ‘fuga lusitana’ que es pot generar els pròxims mesos, el cap de Govern s’ha mostrat tranquil. En aquest sentit, Espot ha assenyalat que s’estan portant a terme moltes mesures per dones garantir el benestar de tots els residents. Per exemple, la pròrroga forçosa dels contractes de lloguer vigent, que s’aplica des de fa any, i amb la qual ha assegurat que “la població està degudament protegida”. Per tant, no descarta que algun resident pugui marxar, però “no tenim una situació que impliqui que gran part ho hagi de fer, i espero que no hi arribem mai”.


Expectació portuguesa duran la visita del president lusità Marcelo Rabelo de Sousa.

Relacionat

El cost de la vida a Andorra i les millores salarials a Portugal disparen la ‘fuga lusitana’

Comentaris (6)

Trending