El cost de la vida a Andorra i les millores salarials a Portugal disparen la ‘fuga lusitana’

Des d’ara i fins a final d’any s’espera que hi hagi un nombre notable de residents portuguesos al Principat que decideixin fer les maletes de manera definitiva

Expectació portuguesa duran la visita del president lusità Marcelo Rabelo de Sousa.
Expectació portuguesa duran la visita del president lusità Marcelo Rabelo de Sousa. ALTAVEU MÈDIA

La comunitat portuguesa està convençuda que des d’ara i fins a final d’any hi haurà molts col·legues residents al Principat que acabaran fent les maletes de manera definitiva. El cost de la vida a Andorra i les millores salarials a Portugal afavoreixen la ‘fuga lusitana’. I després de les vacances estivals, segons les fonts, aquesta situació ja es començarà a notar de forma molt més significativa que fins ara.

La reculada de nacionals portuguesos al Principat és una realitat des de l’esclat de la pandèmia. Les dificultats que hi va haver arran de la crisi sanitària va empènyer alguns ciutadans lusitans a tornar al seu país d’origen. I ara la situació, segons que han explicat diverses fonts, s’accentuarà. Durant molts anys, des del 2015, la comunitat portuguesa s’havia mantingut estable al tomb dels 9.200 residents. Alguns mesos es guanyava algun ciutadà més i el següent potser es perdia. Però l’estabilitat era la tònica general.

Una part de les persones que aquest estiu aniran a Portugal a visitar teòricament els familiars ja no tornaran. En alguns casos seran dones i infants que ja encetaran una nova vida al seus llocs d’origen mentre que els homes tanquin la seva etapa laboral al Principat

Segons les dades del departament d’Estadística, el març del 2020, el registre de final de mes, quinze dies després de l’esclat de la crisi del coronavirus i amb el confinament actiu hi havia al Principat 9.199 persones nascudes a Portugal. Actualment, al maig, que és la darrera dada oficialment registrada, la xifra ja ha baixat molt per sota de les 9.000, fins a 8.847, una reculada amb xifres absolutes de 352 persones i, percentualment, del 3,82%.

La situació econòmica de Portugal ha millorat moltíssim la darrera dècada, fins al punt que hi ha un increment salarial que, combinat amb l’encariment de la vida a Andorra, fa que cada cop el Principat deixi de ser menys atractiu per a aquesta comunitat. De fet, les fonts consultades han admès que una part de la dificultat de trobar mà d’obra es dóna pel fet que el col·lectiu lusità va disminuint i, per contra, els grups nacionals que creixen -espanyols, francesos- ho fan amb persones que lluny de poder fer aportacions en serveis com l’hostaleria i el comerç, pel seu estatus o dedicació professional el que demanden són, justament, que els prestin certs serveis.

Encara que tot plegat són previsions, les fonts consultades han explicat que un dels escenaris plausibles és que una part de les persones que aquest estiu aniran a Portugal a visitar teòricament els familiars ja no tornaran. En alguns casos seran dones i infants que ja encetaran una nova vida al seus llocs d’origen mentre que els homes tanquin la seva etapa laboral al Principat. Per exemple, en el sector de la construcció mentre es mantingui l’alta activitat haguda els darrers temps. Però essent conscients, també, que el ritme hagut fins ara començarà a reduir-se. Per tant, asseguren les fonts, caldrà veure a final d’any quin haurà estat, de ben segur, el decrement de població portuguesa.

Comentaris (50)

Trending