L’economia caurà un 11,7% el 2020 i es començarà a recuperar el 2021, amb una pujada del 5,2%

És la previsió del departament d’Estadística, que confirma la recuperació registrada el tercer trimestre que, però, no evita que el PIB interanual se situï en xifres negatives, amb una davallada del 3,3%

L'economia caurà de forma forta aquest any i es recuperarà a partir del vinent.
L'economia caurà de forma forta aquest any i es recuperarà a partir del vinent.

El Producte Interior Brut (PIB) caurà un 11,7% aquest 2020 i començarà a recuperar-se ja l’any vinent, amb un increment del 5,2%. Aquesta és la previsió feta des del departament d’Estadística, que també ha indicat que, durant el tercer trimestre d’aquest exercici l’economia va registrar una certa recuperació després del confinament, però la dada continua sent negativa: -3,3%. Pel que fa a altres dades, s’estima que el nombre d’assalariats encara baixarà l’any vinent (-0,6%) mentre que l’IPC tornarà a ser lleugerament positiu (+0,3).

Així es desprèn de les dades fetes públiques aquest dijous des del departament, amb les previsions macroeconòmiques per al període 2020-2023. Unes estimacions que, s’avisa, depenen de “diversos factors incerts” com ara la durada de la pandèmia i dels bloquejos necessaris, el distanciament social que, recorden, afecta la despesa; o la capacitat dels aturats per aconseguir feina o l’impacte dels canvis necessaris per reforçar la seguretat sanitària als llocs de treball.

Els assalariats davallaran un 2,6% i la caiguda, tot i que més feble, continuaria l'any vinent mentre que les importacions ja es començarien a recuperar

Evidentment, les xifres d’aquest any són força negatives pel que fa al PIB. S’estima que el 2020 caurà fins a un 11,7%, tot tenint present les dificultats del darrer trimestre, amb l’impacte de les mesures restrictives aplicades a Andorra mateix i pels països de l’entorn. En canvi, es confia que ja durant el 2021 s’iniciarà una recuperació, amb un increment del 5,2% que seguirà el 2022 (4,8%) i el 2023 (5,3%).

Sobre aquesta variable, també s’han fet públiques les dades del tercer trimestre, on s’evidencia la recuperació registrada durant l’estiu. El PIB va registrar una millora del 24,2% en comparació al període entre abril i juny -ple confinament-. Tot i això, la dada del darrer any segueix en negatiu, pels efectes dels mesos de la primera onada del coronavirus: -3,3%.

Estadística també avança quina pot ser l’evolució d’altres dades macroeconòmiques. Així, pel que fa al nombre d’assalariats, es calcula que el 2020 es tancarà amb una caiguda del 2,6% que encara tindria certa continuïtat el 2021. Llavors, la previsió seria d’un -0,6%. Caldrà esperar fins al 2022 per tornar a una evolució lleugerament positiva: 0,3%.

Pel que fa a les importacions, es calcula que l’actual exercici es tancarà amb una caiguda global del 3,7%. La recuperació, en aquest cas, seria més ràpida, amb increments del 5,3% l’any vinent, del 7% el 2022 i de l’1,8% el 2023.

A manca del que passi al desembre, el departament estima que l’IPC serà negatiu el 2020: -0,2. Els preus es començaran a recuperar tímidament l’any vinent, amb una previsió del 0,3 i amb més força durant el 2022: 0,7.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending