Les companyies de bus reclamen una aportació mensual per les pèrdues en les línies regulars

L’administració treu a concurs les auditories sobre l’equilibri financer de les concessions per al curs 2020-2021, que seran semestrals

Dos busos circulant pel carrer Prat de la Creu, al centre d'Andorra la Vella.
Dos busos circulant pel carrer Prat de la Creu, al centre d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

Les companyies de transport de viatgers concessionàries de les línies regulars establertes al país han sol·licitat a l’administració que faci una aportació mensual per poder sufragar les pèrdues que comporta l’explotació dels trajectes. I que amb posterioritat, semestralment o anualment, es faci una regularització en funció del que resolguin els comptes relatius a l’anàlisi de l’equilibri financer que el Govern es va comprometre a garantir a les concessionàries en el marc del concurs que es va fer al seu dia.

Les empreses de bus estan passant per un moment de molta dificultat. Especialment la Cooperativa Interurbana, que com a Coopalsa assumeix algunes de les principals línies de transport de viatgers. Ja la setmana passada el Govern va anunciar que faria una aportació de gairebé mig milió d’euros (que seria molt menys del que la firma considerava que pertocava) a l’esmentada companyia per restablir l’equilibri financer relatiu al primer any de concessió, que anava del setembre del 2019 a l’agost del 2020 i que inclou, per tant, alguns dels mesos més durs de la pandèmia, amb els confinaments totals.

Un dels busos del transport públic.

Relacionat

Aportació de 473.000 euros a Coopalsa pel dèficit causat pel coronavirus en les línies de bus

Nadal-Julià, l’altra empresa que té adjudicades algunes de les línies (el Bus Exprés i la L1, dos trajectes molt menys dependents, a l’hivern, del turisme i els treballadors temporers, que sí que afecta les línies de Coopalsa i que per això han patit una davallada molt més important que les de Nadal), està elaborant l’auditoria pertinent i relativa al primer any de concessió. Per al segon any, el Govern acaba d’activar el concurs per contractar les auditores que vulguin fer els càlculs relatius a l’equilibri financer del segon any de concessió. L’avaluació es farà de forma semestral -de setembre del 2020 a febrer del 2021 i de març a agost del 2021- per aquest curs en curs i per als següents anys l’auditoria serà anual.

Vistes les dificultats econòmiques per les quals passen les empreses, i essent conscients també que probablement la concessió sempre serà deficitària per a les companyies, aquestes haurien demanat que l’administració faci una injecció mensual a partir dels estudis que es tinguin fets o de les estimacions que s’elaborin. I que al cap de l’exercici es procedeixi a dur a terme. Per ara, l’administració no s’hauria mostrat partidària a aquesta fórmula, encara que no estaria descartada del tot.

Comentaris (3)

Trending