Aportació de 473.000 euros a Coopalsa pel dèficit causat pel coronavirus en les línies de bus

El Govern admet que caldrà fer més injeccions econòmiques a les dues companyies que tenen concessions del transport públic perquè la pandèmia els ha generat més despeses i una davallada dels ingressos habituals

Un dels busos del transport públic.
Un dels busos del transport públic. Altaveu

El Govern injectarà 473.000 euros a Coopalsa, una de les companyies que gestiona les línies de bus nacionals per fer front a les pèrdues conseqüència de la pandèmia. L’executiu activa, tal com s’havia demanat des de l’empresa, la clàusula que l’obliga a garantir l’equilibri econòmic de la concessió. El portaveu de l’executiu, Eric Jover, ha admès que no serà pas l’única aportació que caldrà fer, tant per l’altra gestora del servei, Nadal, com pel fet que els efectes de la crisi sanitària encara són ben presents en el funcionament habitual del transport públic.

El consell de ministres ha aprovat el crèdit extraordinari que permetrà realitzar aquesta aportació de diners. Ho ha fet després de validar els càlculs i les xifres presentades per Coopalsa amb relació al període entre setembre del 2019 i agost del 2020, un temps, ha recordat Jover, “plenament impactat” per l’esclat de la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Així, ha recordat que a partir del març, amb el confinament, l’ús del transport públic es va desplomar i que, ja superada aquesta fase, es va demanar a l’empresa que reforcés el nombre de vehicles per poder garantir el servei en un context d’aforament reduït als busos.

Per tant, ha remarcat, l’empresa va tenir “despeses excepcionals sense poder comptar amb els ingressos habituals”. I la conseqüència ha estat un important dèficit en el primer any de la concessió de dos dels lots. Per això, des de la companyia es va demanar activar la clàusula del contracte que obliga Govern a cobrir aquests números vermells i restablir “l’equilibri econòmic i financer”.

Un cop analitzat els números, s’ha definit que l’aportació per aquest període ha de ser de 473.105,73 euros. Tots aniran a Coapalsa i no serà pas la darrera injecció que hagi de fer el Govern. Al contrari, Jover ha explicat que també s’està analitzant les xifres d’Autocars Nadal, gestora de la línia del bus exprés i, per tant, un cop es tanqui el càlcul, també es transferiran diners.

A banda, el període posterior a agost del 2020 també està afectat per les circumstàncies sanitàries i també està generant dificultats a les companyies. Per tant, tant a Coopalsa com a Nadal caldrà fer més aportacions. “La mobilitat posterior a l’agost no ha estat la normal i ja ens hem compromès a anar analitzant els comptes i si és necessari seguir activant la clàusula, fins i tot abans que finalitzi el període del segon any de concessió”, ha comentat Jover.

Comentaris (2)

Trending