Els colliters als quals se’ls hagi mort el tabac tenen dret a cobrir de l’assegurança

Els resultats de les analítiques enviades a diferents laboratoris es fan esperar i per aquesta temporada ja no hi ha marge per redreçar el rumb

Un camp de tabac fa uns dies a la Massana, amb les plantes sense pràcticament haver ni arrelat.
Un camp de tabac fa uns dies a la Massana, amb les plantes sense pràcticament haver ni arrelat.

Aquells colliters als quals se’ls hagi mort el tabac arran de la malaltia, el virus i l’afecció sia quina sia, perquè encara s’està pendent de resultats, podran cobrar de l’assegurança com si les mates haguessin estat malmeses per una pedregada. Així ho ha fet saber l’Associació de pagesos (APRA) a un col·lectiu altament preocupat per la situació de la collita d’enguany. En alguns camps, l’afectació ha estat molt elevada, mentre que en d’altres ni tan sols se n’han assabentat.

Les diverses fonts consultades han explicat que els resultats de les mostres enviades a laboratoris tant d’Espanya com de França encara no han arribat i hores d’ara, en com d’avançada està la temporada, ja no hi ha res a fer per la collita actualment plantada. De fet, ja hi ha diversos pagesos que han fresat els camps i els han llaurat de nou, preparant-los per a nous conreus i esperant que l’afecció que hagi patit el tabac no s’hagi traslladat a la terra.

Un camp de tabac, no necessàriament 'malalt', aquest vespre de dijous.

Relacionat

Neguit entre els colliters de tabac: les plantes s’estan morint

En tot cas, segons fonts consultades, aquells agricultors que han plantat un altre tipus de producte -patates, per exemple- allí on hi tenien el tabac que no va acabar d’arrelar mai o que a partir d’un moment donat va fer un efecte de regressió i mort, han vist com les plantes del nou cultiu aparentment estan creixent sense cap incidència, situació que vindria a corroborar que el problema estaria en el tabac, ja sia per les plantes que enguany han servit els proveïdors o per alguns dels productes químics que s’hi posen per al seu tractament.

Un camp a Canillo altament afectat per l'impacte de la malaltia.

Relacionat

Creix la preocupació i el desconcert entre els colliters de tabac per la ‘malaltia’ de les plantes

L’afectació soferta pel tabac no és ni molt menys total ni tampoc uniforme. Però ha afectat poc o molt totes les parròquies. Fa moltes setmanes que els colliters estan preocupats i esperen saber els resultats concrets de les analítiques. Inicialment es va parlar d’un fong tipus del causant del míldiu però ni tan sols això està clar. L’únic que és clar hores d’ara és la comunicació de l’APRA assegurant que si el tabac ha mort es té dret a fresa i per tant, l’assegurança cobreix la collita com si estigués al cent per cent pedregat.

Etiquetes

Comentaris

Trending