Creix la preocupació i el desconcert entre els colliters de tabac per la ‘malaltia’ de les plantes

Els proveïdors de planter afirmen que el causant de l’afectació que pateix una part de la collita és deguda a un fong vermell, però l’Associació de pagesos queda al marge i espera els resultats analítics

Un camp a Canillo altament afectat per l'impacte de la malaltia.
Un camp a Canillo altament afectat per l'impacte de la malaltia.

Els colliters de tabac no saben encara què és el que està originant que moltes de les plantes que han conreat les darreres setmanes o no arrelen bé o no creixen prou o quan comencen a arrencar, algunes de les fulles acaben morint. Sense resultats encara de les analítiques que s’han fet, la preocupació i el desconcert creix, mentre que els proveïdors de planter asseguren que l’origen de tot plegat seria un fong vermell que causaria una dolença similar al míldiu.

De tot plegat, però, no hi ha res del cert, segons que han explicat fonts de l’Associació de pagesos i ramaders (APRA), que estan a l’espera -i a l’expectativa- de rebre els resultats de les analítiques que s’han fet a les mostres de plantes i terra enviades a l’Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agrària i Alimentària. Aquest laboratori, depenent del ministeri de Ciència i Innovació del govern espanyol, avaluarà la possibilitat que hi hagi fons o bacteris causants de l’afectació que està matant les plantes de tabac.

S’està a l’espera de rebre els resultats de l’anàlisi de mostres de terra i plantes enviades a un institut de recerca agrària a Madrid; aquest dilluns també surten mostres cap a França

Els resultats estan trigant més del que s’esperava. Però s’està en els terminis normals. Aquest dilluns que ve s’enviaran cap a França noves mostres que hauran d’avaluar, en aquest cas, la possible detecció de residus químics que puguin ser l’origen de la mort del tabac, i que puguin provenir, per exemple, dels additius que es posen a les plantes, per dir una hipòtesi. En qualsevol cas, hi ha molts escenaris sobre la taula.

Els proveïdors de planter haurien informat als colliters clients seus que l’origen de l’afectació que està afectant de manera generalitzada explotacions de tot el país encara que no de manera total -a Sant Julià o la Massana, per exemple, hi ha força impacte- seria un fong vermell que vindria a generar un efecte similar al míldiu i que la humitat de les setmanes anteriors hauria contribuït a expandir. Les fonts de l’APRA consultades, però, han assegurat que, en principi, aquestes explicacions “no tenen cap base científica”.

Un camp de tabac, no necessàriament 'malalt', aquest vespre de dijous.

Relacionat

Neguit entre els colliters de tabac: les plantes s’estan morint

De fet, tant les fonts del col·lectiu consultades com alguns dels colliters afectats han reconegut que els proveïdors de planter -els pagesos del Principat treballen amb dues empreses diferents de Catalunya- estan molt preocupats perquè bona part dels clients no els han abonat el cost del viver subministrat degut als problemes que han sorgit. “Les explicacions donades són poc menys que excuses per eludir responsabilitats”, han assegurat les fonts consultades, que el que volen és que s’aclareixi la situació tan aviat com sigui possible.

Els subministradors catalans de viver estan alterats perquè molts dels pagesos andorrans han decidit, per ara, no abonar el cost del planter vista la situació

Les fonts de l’APRA consultades han recordat que l’associació no té cap vincle amb els proveïdors. “La relació és entre subministrador de planter i colliter”, amb la qual cosa l’APRA treballa amb total independència “posant tots els recursos” de què es disposa per treure l’entrellat a una situació que amoïna i molt. Hi ha diferents possibilitats sobre la taula: que fos problema d’un dels proveïdors que s’estengués després de manera generalitzada; que l’afectació vingui per part dels dos subministradors; que l’origen de tot plegat es trobi en les terres del país; que la causa sigui la terra on es va fer el planter; o que sigui algun producte químic el causant de la situació.

En tot cas, quan es tinguin els resultats es facilitaran als colliters i es posaran també en coneixement del departament d’Agricultura perquè totes les parts puguin actuar en conseqüència. Més encara, en funció del resultat de les analítiques, l’APRA impulsarà una campanya de tractament de les terres per evitar qualsevol contaminació. I és que hi ha una gran preocupació perquè els camps no quedin contagiats i això acabi impedint el conreu de qualsevol cultiu i el problema esdevingui encara més major.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending