Neguit entre els colliters de tabac: les plantes s’estan morint

L’Associació de pagesos ha enviat mostres de la terra i de les fulles a un laboratori de Lleida i també ha contactat amb un centre francès per mirar d’aclarir què està passant

Un camp de tabac, no necessàriament 'malalt', aquest vespre de dijous.
Un camp de tabac, no necessàriament 'malalt', aquest vespre de dijous. Toni Solanelles

La collita de tabac d’aquest 2020 està en risc. De forma generalitzada, encara que no afecta necessàriament tots els camps, moltes de les plantes que s’estan conreant s’estan morint. Algunes ni tan sols van arrelar amb prou força com per créixer degudament. D’altres han pujat millor però de cop i volta l’ull s’ha mort i al redós seu han començat a morir algunes fulles i a perdre vigorositat el conjunt de la planta.

El neguit entre els colliters és més que evident. La crisi del coronavirus ja va fer reduir a la meitat el nombre de plantes a cultivar. És a dir, la collita va passar a ser del 50% després d’un acord establert entre els agricultors i els fabricants. Ara es troben en una situació que fa un parell de setmanes que no els deixa viure. I lluny de millorar, segons les fonts consultades, la cosa va a pitjor. Cada vegada més plantes -que no plantacions senceres- estan morint.

Un camp de tabac la temporada passada.

Relacionat

Confirmada la reducció a la meitat de la quota per als colliters de tabac aquest any

L’Associació de pagesos i ramaders (APRA) fa quinze dies que remena la qüestió, segons que han explicant fonts del sector, que han assegurat que ja fa uns dies que s’han enviat mostres de plantes i de terra a un laboratori de Lleida per intentar veure si és possible detectar què està passant. Aquest laboratori, però, només podrà donar una resposta en el cas que es tracti de fongs o d’algun bacteri. Si es tracta d’alguna altra circumstància, el laboratori en qüestió no ho detectarà.

Als pagesos els subministren dos vivers catalans; d'entrada es pensava que hauria 'fallat' una partida, però ni conreant nou planter s'ha solucionat la qüestió

Per això ja s’ha contactat amb un altre centre d’anàlisi, en aquest cas francès, perquè s’analitzin les plantes des d’un altre punt de vista: si hi ha algun producte tòxic que està fent malbé les plantes. Que les plantes hagin vingut contaminades. I és que a tots els pagesos d’Andorra, a través de l’APRA, els serveixen dos vivers concrets de Catalunya. De fet, els primers indicis que alguna cosa fallava van venir tots d’un mateix productor de planter.

D’aquí que es va pensar que era una partida dolenta. Es va comunicar la situació al productor de planter, es va subministrar una partida nova a canvi de la que suposadament no havia sortit bona, i es va tornar a plantar. Tampoc. També hi ha plantes de les noves que es moren. De fet, segons les fonts consultades, també han començat ‘a fallar’ plantes procedents del segon dels productors de planter subministradors de l’APRA.

Les fonts consultades han explicat que hi ha dues 'variants' diferents. Hi ha hagut casos en què les plantes ja no han arribat a créixer prou perquè no han acabat a arrelar prou. Però ara s’està donant una altra situació. Ara alguns colliters es troben que de cop i volta l’ull de la planta, per tant ja força crescudeta, mor, i a conseqüència d’això, o a partir d’aquest moment, també comencen a morir algunes de les fulles. I no hi ha manera de saber què caram pot ser.

Humitat i míldiu

Perquè, asseguren colliters consultats, cert és que des que es va plantar el temps ha estat molt humit i la climatologia poc favorable per al tabac. Però això, en tot cas, hauria de provocar el míldiu. Però si fos míldiu “els signes no són gens clars”, han explicat els consultats. Però no és del tot descartable. A Catalunya hi ha ara mateix una plaga d’aquest fong molt virulenta que està matant la vinya. De fet, els pagesos del Principat estan a l’aguait que no hi hagi altres varietats de plantacions també afectades per un símptoma similar al que està vivint el tabac.

La climatologia podria haver donat ales al míldiu, però els signes no són evidents; ara, a Catalunya la plaga està fent estralls entre la vinya 

Com s’ha dit, i com passa a Catalunya amb la vinya, el que sigui que està afectant el tabac a Andorra ho està fent de manera generalitzada a tot el país malgrat que no hi ha cap explotació afectada al 100% i també és clar que hi ha camps que s’estan escapant, per ara, d’aquest mal que porta de corcoll els colliters. El que preocupa, més enllà de poder salvar la collita, és que depèn de què sigui no acabi contaminant les terres. Això encara seria molt més alarmant.

Des de l’APRA, les fonts consultades han assegurat que es posaran tots els mitjans per mirar de saber què passa. “La situació és molt preocupant.” Primer s’ha de saber què és el que afecta el tabac i, després, esbrinar si es pot tractar. Davant el dubte, ara per ara no es descarta que s’hagi d’acabar arramassant els camps i donar la collita per perduda. Hora d’ara hi cap ben bé la possibilitat i en un any ja prou complexe, la preocupació és màxima.

Etiquetes

Camp de tabac, aquest dimarts, a Andorra la Vella

Relacionat

Un fong és el responsable de la mort de les plantes de tabac

Comentaris (10)

Trending