CEA i USdA coincideixen amb la problemàtica de l’habitatge, però no amb les solucions

La trobada celebrada entre els representants d’ambdós ens s’ha centrat en aquest àmbit, i s’ha quedat pendent de futures reunions poder abordar el tema fiscal, així com els salaris

Un instant de la reunió entre CEA i sindicats.
Un instant de la reunió entre CEA i sindicats.

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i la Unió Sindical (USdA) no troben punts en comú. Les postures d’ambdós ens estan allunyades, tot i que s’està treballant per buscar l’encaix entre les propostes que s’han presentat per les dues parts al Consell Econòmic i Social. Aquest dijous s’ha celebrat la primera reunió, que ha versat al voltant de l’habitatge. Tot i que s’està d’acord en el fet que existeix una problemàtica real, les solucions que es plantegen són contraposades. Per tant, s’ha emplaçat una pròxima reunió, on també es parlarà de fiscalitat i de salaris.

La certesa de què la situació de l’habitatge és problemàtica és una de les úniques coses que la patronal i els sindicats comparteixen. Aquest dijous, representants d’ambdues bandes han posat damunt de la taula les propostes que s’han presentat al Govern, i encaixar, no encaixen “S’han posat les primeres bases per continuar treballant i veure quina és la solució que pugui ser immediata”, ha explicat el president de la CEA, Gerard Cadena. En una única trobada no ha estat suficient per concretar cap mesura específica, i serà necessari tenir més reunions per veure si es pot arribar a un punt en comú.

Malgrat que Cadena hagi apuntat que s’està buscant una mesura immediata, també ha puntualitzat que “és un tema molt complex, que no es resoldrà de la nit al dia”. La sèrie de propostes que s’han plantejat des de l’USdA no han acabat de convèncer a la patronal. Principalment, Cadena ha remarcat que “són moltes les casuístiques, i no es pot resoldre una problemàtica així només marcant un preu al metre quadrat”. El que es vol des de la CEA és trobar una solució a mig o llarg termini. Però, segons afirmen fonts sindicals, “s’han de prendre decisions urgents, i les nostres mesures les tenim molt clares”.

Reunió de la CEA amb el ministre d'Economia, Jordi Gallardo.

Relacionat

La CEA reclama que s’augmentin únicament els salaris per sota dels 1.700 euros

S’han trobat certs punts que podrien apropar posicions, però no pas unificar-les, de moment. D’una banda, Cadena ha remarcat la proposta de creació d’una Batllia especialitzada en habitatge per tal de fomentar la creació d’aquest àmbit, i que sembla que ha estat “ben acceptada per l’USdA”. Per la banda sindical, han expressat que “pel que fa al control de l’habitatge estem d’acord en la mesura, però no en l’organisme”. Per aquest motiu, s’ha vist completament necessari emplaçar una nova reunió, en la qual es tingui madurat tot el que s’ha parlat aquest dijous i mirar d’acostar una mica més posicions que, ara mateix, queden molt lluny. En aquest sentit, Cadena ha assegurat que “per part nostra no quedarà trobar una mesura conjunta”.

El principal problema que s’ha detectat al llarg de la reunió ha estat la visió. Evidentment, es tracta d’un ens empresarial i de sindicats que treballen per la ciutadania. Per tant, els objectius i les propostes, miren pel bé d’aquests dos estaments socials. De fet, les fonts sindicals amb les quals ha pogut parlar l’Altaveu han remarcat que “a ells els hi preocupa el teixit empresarial, i a nosaltres que la gent pugui viure”. Aquesta postura s’ha vist reforçada per l’afirmació de Cadena, fent referència a la proposta d’augmentar la subvenció sobre els carburants, on ha explicat que “és una mesura per a les empreses, que és per qui nosaltres responem”.


Presentació de la manifestació de l'1 de maig.

Relacionat

Els sindicats de treballadors proposen establir un preu mitjà per habitatge

 

Així mateix, hi ha altres temes que s’han de parlar en profunditat i que també serà complicat trobar punts d’entesa. En les pròximes reunions, ha quedat pendent abordar el tema de la fiscalitat. En aquest àmbit, la CEA proposava determinar la bonificació del 25% del primer tram de l’IRPF. En contraposició, les fonts sindicals han explicat que “ells no estan d’acord en apujar per sobre dels 40.000 euros, i per a nosaltres és inamovible”. L’altre gran àmbit és el salarial. En aquest sentit, des de l’USdA afirmen que “estem d’acord que s’han d’apujar, però per part nostra s’han d’aplicar de la mà de mesures d’habitatge urgents”.

SORPRESA PER L’APLICACIÓ DE LES MESURES PER PART DEL GOVERN

Aquest dimecres el Govern anunciava l’aplicació efectiva d’alguna de les mesures, abans d’haver arribat a un consens amb patronal i sindicat. En aquest aspecte, Cadena ha assegurat que “ens va sorprendre que es fes tan ràpidament”. Tot i això, també ha explicat que “suposem que haurà estat per a donar una resposta als salaris més baixos”.

Comentaris (1)

Trending