La CEA reclama que s’augmentin únicament els salaris per sota dels 1.700 euros

La patronal ha traslladat al Consell Econòmic i Social les seves propostes d’esmena per a les mesures aplicades pel Govern per a pal·liar l’impacte de la inflació

Comentaris

Reunió de la CEA amb el ministre d'Economia, Jordi Gallardo.
Reunió de la CEA amb el ministre d'Economia, Jordi Gallardo.

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha presentat les propostes d’esmena a les diferents mesures proposades pel Govern fa uns dies, i que tenien la intenció de pal·liar l’impacte que la inflació té en les empreses del país. D’aquesta manera, entre altres demandes, la patronal reclama que s’augmentin únicament els salaris per sota dels 1.700 euros. A més, també que la subvenció sobre els carburants de vehicles i maquinària industrials s’augmenti fins als 20 cèntims de litre.

L’objectiu de la CEA és que el paquet de mesures no únicament abordi el problema de poder adquisitiu de les persones assalariades i les famílies, sinó que també ajudi les empreses a suportat l’augment de costos. Per aquest motiu, ha considerat, pel que fa als augments salarials obligatoris, que s’han d’aplicar a la forquilla entre salari mínim i salari medià, i no mitjà. És a dir, únicament a aquells sous per sota dels 1.700 euros. Així mateix, també la patronal indica que cal aplicar l’IPC subjacent en aquells salaris que no hagin estat incrementats en els darrers 12 mesos i que no siguin noves contractacions durant l’últim any. D’altra banda, s’ha mostrat favorable a l’augment del sou mínim.

Pel que fa a l’àmbit de la fiscalitat, la patronal ha demanat un augment de la subvenció sobre els carburants de vehicles i maquinària industrials i d’empresa de fins a 20 cèntims per litre, mentre que el Govern en preveu 7. La justificació per a aquest reclam és que, d’aquesta manera, s’equipararia amb els ajuts dels països veïns i es compensaria, aproximadament, la meitat de l’increment de preu que s’ha experimentat els darrers mesos. A més, també s’ha inclòs en les peticions la bonificació per al 2022 d’impostos comunals.

La patronal ha demanat un augment de la subvenció sobre els carburants de vehicles i maquinària industrials i d’empresa de fins a 20 cèntims per litre, mentre que el Govern en preveu 7

En aquest mateix àmbit, s’han afegit diverses modificacions a l’impost de societats. Concretament, el que exposa la CEA és una acceleració de les deduccions per digitalització, especialment tenint en compte les noves normes de presentació de comptes. També, ajornar l’entrada en vigor de les noves obligacions de presentació que, asseguren, ajudaria especialment les petites i micro empreses, i als treballadors per compte propi. Per últim, una bonificació del 25% del primer tram de l’IRPF, de 24.000 a 40.000 euros anuals. En aquest sentit, la patronal indica que la mesura milloraria el poder adquisitiu de la classe mitjana, molts autònoms i petits empresaris.

La CEA també ha inclòs mesures a nivell d’habitatge, dividides en diferents aspectes. El primer d’ell és l’àmbit de la seguretat jurídica, on demanen crear una Batllia especialitzada en aquest sector i fomentar, així, la mediació, per tal d’accelerar la resolució i evitar la judicialització sistemàtica en casos de conflicte. Seguidament, la patronal assegura que les mesures intervencionistes han desincentivat que es construeixi habitatge de lloguer, però que no es poden retirar de cop per evitar un efecte rebot. Per tant, recomanen fer-ho de forma progressiva, permetent augmentar les rendes del lloguer sempre que l’import no superi un terç de la renda familiar.

La CEA demana que es facin promocions de lloguer a preu regulat, no de caràcter social, que garanteixin la sostenibilitat de la inversió pública

A nivell de les promocions d’habitatge públic, tant del Govern com dels comuns, demanen accelerar-ho amb un pla a mitjà i llarg termini. A més, que es facin promocions de lloguer a preu regulat, no de caràcter social, que garanteixin la sostenibilitat de la inversió pública. Per últim, una rebaixa de les cessions urbanístiques i de la càrrega fiscal per a aquestes promocions.

La CEA, per últim, ha inclòs també la implementació de les energies renovables en les seves propostes. D’aquesta manera, la patronal reclama aprovar més subvencions a les instal·lacions fotovoltaiques i per a la rehabilitació amb criteris d’eficiència energètica. També reduir la dependència als combustibles fòssils i l’exterior, així com consensuar la gratuïtat del transport públic amb les empreses concessionàries, per evitar les desavinences de criteri com les que ja s’han produït.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending