Els sindicats de treballadors proposen establir un preu mitjà per habitatge

La manifestació de l’1 de maig, que se celebrarà el pròxim diumenge, comptarà amb el suport d’associacions del país i s’espera que tingui una bona acollida per part de la ciutadania

Presentació de la manifestació de l'1 de maig.
Presentació de la manifestació de l'1 de maig.

Els sindicats públics de treballadors presentaran davant del Consell Econòmic i Social, en principi, la setmana vinent, diferents propostes i esmenes a les mesures adoptades pel Govern fa uns dies. Entre elles figura establir un preu mig per habitatge, tenint en compte les seves característiques, per tal de regular una situació que afecta directament al poder adquisitiu de la ciutadania. Aquestes intencions s’han traslladat en el marc de la presentació de la manifestació de l’1 de maig que se celebra, precisament, per lluitar per drets com aquests. La concentració comptarà amb el suport de diverses associacions del país i s’espera que tingui bona acollida.

“Per la situació actual hi ha dues solucions, o s’augmenten els salaris exponencialment, o es controlen els preus dels pisos”, ha apuntat el primer secretari de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), Gabriel Ubach. Per tant, s’ha treballat de forma conjunta entre els diferents sindicats públics per tal de presentar una proposta ferma i que, en aquest cas, versarà al voltant del cost dels habitatges. El que es plantejarà serà establir un preu mitjà per pis, que tindrà en compte diferents característiques com antiguitat, qualitat i recursos amb els quals compta. Així mateix, tampoc haurà de ser igual per a totes les parròquies. El que es busca es poder unificar l’oferta i que es puguin compensar, sobretot, aquells lloguers que quedin per sobre d’aquest llindar.

A més, també es demanarà que es tingui un registre de la propietat que sigui públic i gratuït. “El Govern, i tothom, ha de saber en tot moment de qui és que”, ha apuntat Ubach. En aquest sentit, ha remarcat que no es tracta que algú “que ve de fora” tingui una segona residència al país, “el que no pot ser és que en tingui deu”. Tota aquesta situació, segons afirmen, hauria de poder-se solucionar “via impostos” i, sobretot “amb cinc o sis mesos, tot el problema de l’habitatge pot quedar resolt, però s’ha de fer polítiques concises”. El que s’ha indicat és que “no serveix de res fer pisos per d’aquí cinc anys, perquè el problema d’Andorra són els 3000 que hi ha tancats i que el 50% dels que s’estan construint són per especular”.

“No serveix de res fer pisos per d’aquí cinc anys, perquè el problema d’Andorra són els 3000 que hi ha tancats i que el 50% dels que s’estan construint són per especular”

També s’hi presentaran altres propostes que versaran al voltant de l’edat de jubilació o els sous. El termini per fer-ho que s’ha donat ha estat d’una setmana, segons ha explicat la secretària del Sindicat d’Ensenyament Públic, Carla Guinot, a partir de la reunió celebrada aquest dimarts. Per tant, ja s’hi està treballant per poder tenir-les enllestides i presentar-les a temps. “El que volem és unir a la ciutadania, s’ha de deixar de dividir entre sector públic i privat”, ha remarcat Guinot. Així mateix, ha reclamat, en la línia de les exigències que es faran, que el resultat sigui “mesures a llarg termini, que portin dignitat als ciutadans d’Andorra”.

MANIFESTACIÓ DE L’1 DE MAIG

Amb la concentració convocada a les 11:00h a la plaça Coprínceps, està tot gairebé enllestit i s’espera rebre una bona acollida. Tot i això, s’és conscient de la situació que té el país i de les seves particularitats. Marisa Santos, secretaria general del SEP, ha explicat que “no hi ha una cultura sindical i possiblement no tenim el poder de convocatòria, també hi ha gent que no pot assistir i voldria fer-ho”. Per tant, l’objectiu es posa entre 200 i 500 participants. “Lo bo seria aglutinar tots els treballadors del país”, ha puntualitzat Ubach. Malgrat que això seria l’ideal, és molt complicat que això pugui arribar a passar.

Rètols que duia la ciutadania en la concentració de protesta de fa uns anys.

Relacionat

El manifest de l’1 de Maig clama per pisos, sous i pensions dignes i refusa retardar la jubilació

La manifestació, això sí, ha comptat amb la col·laboració de diverses associacions del país, amb les quals s’ha contactat des dels sindicats. Per exemple, Stop Violències i la Casa de Portugal han estat alguns dels que, en principi, haurien confirmat assistència. També s’ha convidat a participar a totes les formacions polítiques, “perquè tot el que passa als treballadors és cosa de tots”, ha remarcat Guinot. Tot i això, l’única que serà de ben segur que assistirà serà el Partit Socialdemòcrata. “De la privada també s’hi ha sumat bastant gent”, ha apuntat Guinot. A més, es compta amb el suport de la UGT, organització de la qual acudiran alguns representants i que serveix de referent com a ens europeu.

El manifest, que ja s’ha presentat públicament, es llegirà en els quatre idiomes més utilitzats al país. Així mateix, els encarregats de fer-ho seran membres dels sindicats, algun padrí o padrina i algun jove del país. “Hem volgut incloure totes les generacions que actualment treballen”, ha explicat Santos. En aquest sentit, ha remarcat que la manifestació “és l’oportunitat per donar veu a tothom, perquè el que tractem concerneix a tota la classe treballadora”. Per aquest motiu, ha insistit que “volem fer-ho extensiu a tota la població, per això convidem a acompanyar-nos i a alçar la veu”.  

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending