El manifest de l’1 de Maig clama per pisos, sous i pensions dignes i refusa retardar la jubilació

El text que es llegirà en la mobilització de diumenge insta el Consell a reformar les lleis per garantir el dret a l’habitatge i salaris i prestacions adequades al cost de la vida

Rètols que duia la ciutadania en la concentració de protesta de fa uns anys.
Rètols que duia la ciutadania en la concentració de protesta de fa uns anys.

El manifest que es llegirà en la manifestació convocada diumenge vinent per l’1 de maig carrega amb duresa contra l’actual situació. El text, que es llegirà durant la protesta, denuncia la situació propera, si no directament de pobresa, d’una part important de la ciutadania (més de la meitat, asseguren). I, davant d’això, reclamen que els poders públics impulsin mesures reals per un habitatge, uns salaris i unes pensions dignes. També es mostren clarament contraris a la proposta d’endarrerir als 67 anys l’edat de jubilació.

La lectura del manifest serà un dels punts culminants dels actes previstos pel diumenge vinent i que començaran a les onze del matí, amb la concentració a la plaça Coprínceps. Posteriorment, es farà el recorregut fins a la plaça del Consell General. El text pretén ser una recopilació de tots els motius que els organitzadors esgrimeixen per convocar la mobilització per “reivindicar els nostres drets com a treballadores i treballadors passats, presents i futurs d’Andorra”.

El 15 de març del 2018 es va fer una de les manifestacions més multitudinàries.

Relacionat

Una concentració a la plaça Coprínceps donarà el tret de sortida a la manifestació de l’1 de Maig

En primer lloc, alerten que “actualment les condicions de vida de més de la meitat de la població del país freguen la pobresa i la precarietat” i que hi ha “tots els tipus de famílies que no arriben a poder pagar un lloguer , o a omplir el carro de la compra, i es veuen abocades al pluritreball, sigui per arribar a finals de més o en detriment de la tan necessària conciliació”. A banda, fan una crida que, entre línies, es pot llegir com un clam per ampliar la participació política a més població: “més del 60% de la ciutadania en edat de votar no hi té dret, i tanmateix és part imprescindible que el fa créixer dia a dia, amb el seu esforç i dedicació”.

El manifest també posa el dit a la nafra en punts que preocupen, i molt, a la població. És el cas de la problemàtica de l’habitatge. “Denunciem la gestió que està portant a la ciutadania a la pobresa i la incapacitat d'assumir un lloguer o a adquirir un pis en propietat així com a la vulneració del dret constitucional a tenir un habitatge digne”, afirmen.

Un instant d'una concentració anterior per l'1 de maig.

Relacionat

Manifestació l’1 de maig contra l’encariment “desmesurat” del cost de la vida

També es refereixen a un altre punt: la reforma del sistema de pensions. Deixen clar la seva oposició a “una perllongació de l’edat de jubilació”, sobretot “si això ha de comportar tenir una pensió igual o inferior” a les actuals, tot recordant que molts dels padrins retirats “han de demanar ajudes constantment per poder viure i subsistir després d’una vida dedicada al país”. El text admet que “és obvi que cal apujar les cotitzacions per equilibrar les despeses, però cal treballar per trobar la solució conjunta, que beneficiï tothom i eviti la privatització d’allò que ha de ser públic i de ple dret”.

Per això, una de les peticions que fan és instar al Consell General “a reformar les lleis necessàries perquè tothom pugui accedir a un pis digne en consonància amb els salaris i, tant públics com privats, així com les pensions”. Volen que, entre tots, es pacti “una fórmula que sigui avantatjosa pel bé comú de totes les persones que viuen i treballen a Andorra”. També insten l’executiu a “prendre mesures que lluitin per l’equitat entre la ciutadania” i per “fomentar la igualtat de drets i la dignitat de tothom”.

Documents

Comentaris (15)

Trending