La CEA reclama davant Govern fer “més dinàmic i fructífer” el Consell Econòmic i Social

En una reunió amb el màxim responsable de l’executiu, la patronal demana ser tinguda en compte en reformes claus de la legislatura com la del sistema de pensions o la de la Llei d’inversió estrangera

Espot saluda Cadena abans de començar la reunió.
Espot saluda Cadena abans de començar la reunió. SFGA

La junta directiva de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), encapçalada pel seu president, Gerard Cadena, ha mantingut aquest dilluns una reunió amb el cap de Govern, Xavier Espot. La trobada, que ha tingut lloc al despatx del mandatari a l’edifici administratiu, ha servit, segons ha explicat la patronal en un comunicat, per “establir les bases de treball dels propers quatre anys”. Entre altres coses, des de l’entitat s’ha posat en relleu la necessitat de “dinamitzar i fer més fructífer” el debat al Consell Econòmic i Social (CES).

Aquesta, ha remarcat Cadena durant la trobada, és la forma d’aconseguir que l’òrgan esdevingui realment “proactiu i eficaç” quan l’administració hagi de consultar-lo. Fins ara, les trobades han tingut resultats, no es pot negar, limitats. Es tracta de quelcom necessària per “potenciar el diàleg social”, segons ha explicat el dirigent de la patronal a Altaveu, que ha lamentat que “la legislatura passada moltes coses es van quedar encallades i ara cal fer una empenta amb tots els temes que cal avaluar i tenir debat com ara ocupació”.

En aquest sentit, ha indicat que cal fer el desplegament correcte de la Llei d’acció patronal i sindicats “per aconseguir que tot sigui més àgil”. I és que, ha recordat, “molts temes econòmics han de passar-hi i hem de poder donar respostes a les demandes que ens puguin arribar des del Govern”.

“La legislatura passada moltes coses es van quedar encallades i ara cal fer una empenta amb tots els temes que cal avaluar i tenir debat com ara ocupació”, ha explicat el president de la patronal, Gerard Cadena

Un altre dels temes que s’han posat sobre la taula és la voluntat d’impulsar amb el ministeri de Presidència, Economia, Treball i Habitatge i els set  comuns el projecte presentat per la CEA de promoció d’habitatge a preu assequible a través de concessions. La patronal també ha compartit amb el cap de l’executiu la necessitat d’establir una àrea econòmica especial Andorra-Pirineus, així com de la futura revisió dels criteris d’inversió estrangera, amb voluntat que l’arribada de projectes internacionals sigui productiva, diversificadora i creadora de llocs de treball.

Al mateix temps, s’han comentat alguns aspectes sobre el punt actual de les negociacions de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea, i la propera represa dels treballs de la comissió especial del Consell General, amb voluntat que la sostenibilitat de les pensions es faci de la manera menys lesiva possible pel teixit productiu.

Segons s’ha indicat des del Govern en un altre comunicat, Espot s’ha compromès a reforçar la implicació del sector empresarial en els grans  reptes de la legislatura. Entre ells, els ja esmentats com la reforma del sistema de pensions o de la Llei d’inversió estrangera, així com la negociació amb la UE, especialment pel que fa a la lliure circulació de  persones. “Hi estem molt interessants i hem demanat poder tenir reunions més sectorials per saber com afecta un o altre àmbit”, ha comentat Cadena.

Des de l’executiu, també s’ha destacat que la CEA reclama aportar la seva veu amb relació a l’aeroport, al desenvolupament d’un pla sectorial per implicar el sector privat en les accions per dinamitzar al mercat immobiliari, a seguir treballant en el desenvolupament de la marca ‘Andorra’ i a desenvolupar una àrea econòmica als Pirineus, amb la col·laboració transfronterera de Catalunya i d’Occitània.

En aquest sentit, Cadena ha recordat que “ja tenim signats acords amb les patronals de Catalunya i Occitània” i que l’objectiu és “potenciar econòmicament tant un costat com a l’altre”, fita per a la qual és necessari “tenir zones franques i polígons industrials a ambdós cantons”. I, també, abordar decididament el dèficit d’infraestructures “intern i extern”. La demanada a Govern es fa perquè “seria bo continuar parlar-ne conjuntament”.

De la reunió, Cadena n’extreu “una impressió positiva” perquè “hem pogut recuperar tots els temes pendents des de les eleccions”. En algun cas, “aspectes que per nosaltres s’havien de concretar si hi ha algun canvi en la postura del Govern”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending