Nou milions d’inversió i unes 45 habitacions per a l’hotel que Caldea vol obrir el 2023 a la torre

La societat público-privada considera que el projecte transformarà el termolúdic i el convertirà en un resort d’èxit que dinamitzarà el conjunt del país; l’obra s’hauria de licitar i iniciar durant el segon semestre de l’any que ve

Una vista de la torre, que fa 80 metres d'altura i té catorze plantes.
Una vista de la torre, que fa 80 metres d'altura i té catorze plantes. CALDEA

La torre de Caldea es convertirà en un “hotel singular” de quatre estrelles superior. Així ho han anunciat aquest matí en una presentació pública la presidenta de la Societat d’Economia Mixta del Termolúdic d’Escaldes-Engordany (SEMTEE) i cònsol escaldenca, Rosa Gili, i el director general de la companyia, Miguel Pedregal. El futur hotel ocuparà les catorze plantes de la torre, hi haurà entre 40 i 50 habitacions de luxe i hauria d’estar obert com a molt tard a l’inici del 2023. Es calcula que per convertir l’actual espai en un gran resort caldrà una inversió de prop de nou milions d’euros.

Gili i Pedregal han assegurat que aquest dijous “és un dia feliç però no podrem obviar que estem en una crisi sanitària i econòmica sense precedents amb una gran afectació per a la indústria del turisme”. Serà un projecte “transformador” que, segons Gili, dinamitzarà “la nostra parròquia i el nostre país”. Tots dos han assegurat que no es farà competència amb el parc hoteler actual, ja que pretén ser una oferta “totalment diferenciada i complementària”. La presentació del projecte ha estat del tot conceptual i molt breu. El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Turisme, Verònica Canals, han estat entre els presents a l’acte.

Gili ha assegurat que “no volem que sigui una competència per als negocis ja establerts” i, de fet, aquesta va ser “la preocupació” quan es va posar sobre la taula la possibilitat de tirar endavant el projecte

Caldea, la SEMTEE, va començar a treballar en la idea el 2018 i l’anterior majoria comunal la va deixar aparcada en arribar el final del mandat. L’actual comú i els accionistes privats de la societat haurien vist el projecte com a transformador per a Caldea alhora que com a generador d’una major rendibilitat. Quan l’hotel porti un parell d’anys en funcionament, la facturació total del complex termolúdic, del nou resort, hauria d’arribar a una facturació anual d’uns 20 milions d’euros.

Amb tot, Gili ha assegurat que “no volem que sigui una competència per als negocis ja establerts” i, de fet, aquesta va ser “la preocupació” quan es va posar sobre la taula la possibilitat de tirar endavant el projecte. La licitació de les obres i l’inici de la construcció s’hauria de fer durant l’any que ve. Veient la planificació de la SEMTEE, els treballs haurien de començar al segon semestre del 2021. Durant el mes de febrer hi ha d’haver una junta d’accionistes en què caldrà avalar la iniciativa, que segons que ha deixat caure Pedregal, suposarà que almenys durant un parell d’anys la societat no reparteixi dividends.

Miguel Pedregal i Rosa Gili just abans de l'inici de la presentació.
Miguel Pedregal i Rosa Gili just abans de l'inici de la presentació. Toni Solanelles

El resort hoteler ocuparà la torre i un bloc situat al centre de l’edifici, en total 3.000 metres quadrats, i s’hi podrà accedir des de l’exterior, pel passatge del riu. En total, tindrà 45 habitacions, de les quals tres suites de luxe. Totes elles disposaran d’aigua termal, protagonista en dutxes i banyeres imponents, que conviuran de manera integrada amb la tecnologia i els elements de domòtica. El nou hotel s’ha concebut tenint present l’eficiència energètica, en una aposta per la sostenibilitat mediambiental.

El director general de la SEMTEE ha explicat que la idea és poder autofinançar com a mínim el 75% del projecte. En aquest sentit ha recordat que “tenim una companyia totalment sanejada; no té cap deute financer ni bancari”

La voluntat de Caldea és poder disposar de tres o quatre propostes d’equips multidisciplinars diferents. Caldrà comptar amb arquitectes però també amb experts en paisatge o en qüestions d’eficiència energètica. Encara que Pedregal ha assegurat que tot està obert, a ningú no se li escapa que un dels professionals de l’arquitectura que ja ha estat treballant en la conceptualització del projecte és l’arquitecte Víctor Blasi. El que està clar és que l’estructura de l’edifici no es modificarà i conseqüentment no cal comptar amb la participació del dissenyador original del termolúdic, el francès Jean Michle Ruols.

Els nou milions que es preveu invertir no aniran tots a la construcció estricta de l’hotel, que es preveu que tingui un cost de cinc milions. També s’aprofitarà per “restaurar i modernitzar” diferents aspectes especialment de la torre de vidre. Justament, la vidriera s’haurà de millorar i s’hauran de canviar ascensors i altres elements de l’espai. El director general de la SEMTEE ha explicat que la idea és poder autofinançar com a mínim el 75% del projecte. En aquest sentit ha recordat que “tenim una companyia totalment sanejada; no té cap deute financer ni bancari”.

Els llogaters que actualment ocupen la torre de Caldea ja estan sent reubicats o, com a mínim, s’està renegociant la ubicació. En aquest sentit, les primeres en marxar són les oficines de la pròpia companyia, que estaven localitzades a la torre i que passaran a ocupar l’espai que fins ara ha ocupat ACTUA a la galeria del termolúdic. Pedregal ha remarcat tant en la presentació pública com després en manifestacions als mitjans de comunicació la singularitat del projecte, les espectaculars vistes que oferirà l’hotel i la complementarietat que suposa el projecte no només per a Caldea en concret sinó també per a l’activitat hotelera global del país.

Comentaris (12)

Trending