El darrer Observatori d’Andorra Desenvolupament i Innovació posava en relleu que l’accés a l’habitatge a un preu assequible era la preocupació del 67% dels enquestats. Amb aquesta reflexió ha defensat el projecte de llei de suplement de crèdit la ministra d’Economia i Habitatge, Conxita Marsol. Ha deixat clar que aquest “és un dels grans reptes de la legislatura i no prometré solucions miraculoses, no és el meu estil”. Considera que “ara és moment de demostrar al país que som capaços de superar les discrepàncies polítiques i remar tots junts”.
Ha recordat que amb l’adquisició dels edificis i hotels en desús més el que es construirà conjuntament amb el comú d’Escaldes-Engordany hi haurà 300 pisos amb l’objectiu de “cobrir les necessitats existents el més ràpid possible”, dels quals estarien enllestits durant el primer semestre del 2024. Durant el debat ha aprofitat per anunciar que s’està estudiant destinar al coliving un dels immobles situats a Ordino. En declaracions posteriors a l’Altaveu, ha remarcat que “és una bona opció de poder disposar de manera immediata d’un edifici perquè hi ha persones que han de destinar més d’un 40% del seu salari a pagar el lloguer i això no pot ser”. Marsol assegura que l’edifici està en perfecte estat i “podríem donar sortida al desembre 44 espais que podrien ser per a 100 persones perquè n’hi ha moltes que viuen soles i hi ha famílies monoparentals”. L’anunci l’ha fet després dels dubtes expressats per part de la consellera general socialdemòcrata, Susanna Vela, sobre aquest model.
CRÍTIQUES DE L’OPOSICIÓ
Tant des del PS com des del grup parlamentari de Concòrdia han criticat que la mesura aprovada avui arribi tard. Vela ha acusat el Govern de “manca de planificació” i ha recordat totes les mesures que van proposar la passada legislatura i que no es van tenir en compte. Considera que “el responsable de tota aquesta situació és de l’executiu que ha governat tots aquests anys”. Per aquest motiu, ha tornat a proposar un pacte d’Estat per a l’habitatge per fer front a “aquesta emergència nacional” i han demanat més mesures com continuar amb la congelació dels lloguers.
Per la seva part, el conseller general de Concòrdia, Pol Bartolomé, ha lamentat que l’acció arribi en un context inflacionista i ha recordat que hi ha persones que s’han vist obligades a marxar del país. En aquest sentit, ha manifestat que “la rehabilitació dels habitatges adquirits per Govern representa una inversió molt important i els terminis d’amortització són insuficients” i ha proposat que un cop s’acabin els contractes d’arrendament es continuï alguns anys més amb aquesta figura. També ha demanat pels criteris d’accés a aquest tipus d’habitatges i qui en farà la seva gestió. Finalment, recorda que volen modificar la Llei d’inversió estrangera per fixar un sistema de quotes a l’hora d’adquirir immobles que no siguin per la seva residència i evitar l’especulació.
La col·laboració públicoprivada ha estat un altre dels aspectes que s’han demanat per fer aflorar més pisos de lloguer a preu assequible. Des d’Andorra, Endavant, la seva presidenta, Carine Montaner advocar per deixar de banda els rèdits polítics i ha tornat a posar sobre la taula la importància de definir la tipologia de propietaris que tenen els pisos buits, mentre que el conseller general no adscrit, Víctor Pintos, ha demanat tirar endavant l’adquisició dels terrenys on hi havia l’antic hospital de Santa Coloma.
Comentaris (30)