Les benzineres comencen a traslladar la taxa al carboni a les tarifes dels carburants

Les estacions de servei han anat esgotant l’estoc de gasoli i benzina comprat a finals del 2021, encara lliure de la nova figura, i això s’ha traduït en un increment de preus que encara pot anar a més per les tensions als mercats petroliers

Comparativa de preus a una benzinera entre dimarts i dimecres.
Comparativa de preus a una benzinera entre dimarts i dimecres.

Les benzineres del país han començat a traslladar la taxa al carboni, que va entrar en vigor l’1 de gener, al preu que cobren pels carburants. Aquest dimecres ja s’ha pogut comprovar com les tarifes d’algunes estacions de servei han fet un salt, un cop esgotats els estocs de combustible comprats a finals del 2021 i que, per tant, encara no estaven sotmesos a la nova figura tributària. L’increment arriba, justament, en un moment on els moviments dels mercats estan encarint encara més el producte.

Oficialment, la taxa va entrar en vigor l’1 de gener, malgrat la notable oposició del sector i, també, de bona part de la ciutadania -evidenciada en una multitudinària recollida de signatures per part de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU)-. No va ser a partir del dilluns dia 3 quan es va començar a cobrar efectivament per part de l’administració. A partir de llavors, tota empresa que comprés carburant, ja havia d’afrontar el pagament.

Ferreira, a les portes del Consell General, abans d'entrar les signatures.

Relacionat

L’ACU esgrimeix les 13.000 firmes recollides per demanar l’ajornament d’un any de la taxa al carboni

Fins ara, però, les estacions de servei tenien gasoli i benzina adquirit a finals del 2021. Per tant, encara exempt de la taxa. I això ha fet que els preus no hagin reflectit la nova figura impositiva. Els estocs, però, ja s’estan esgotant.

I segons s’acaben, s’ha de portar més carburant i, ara sí, amb el sobrecost de la taxa. I, tal com es va advertir des de la patronal del sector, Assidca, les benzineres estan traslladant-lo a les seves tarifes. Es pot comprovar veient els panells de preus d’aquest dimarts i d’aquest dimecres. Ja són unes quantes les estacions de servei on s’han produït els increments.

La situació s’anirà generalitzant els pròxims dies. De fet, fonts del sector indiquen que l’esgotament de l’estoc del 2021 afectarà aquesta mateixa setmana tots els subministradors. I , per tant, progressivament, i probablement amb rapidesa, les tarifes s’anirant actualitzant.

Sortidors de carburant en una benzinera.

Relacionat

El 2022 arriba amb un increment important del preu dels carburants i de molts lloguers

El càlcul fet ara fa uns dies des de l’Assidca és que un dipòsit de 50 litres de gasoli suposarà una mitjana de dos euros de més. Pel que fa a la benzina, 1,6. I això, remarquen des de sector, coincidint amb un nou moment de tensió al mercat. El barril de petroli ha tornat a disparar-se i, per tant, taxa a banda, el cost del carburant ha de patir encara més pujades. Un cop dur, sense cap mena de dubte, per a les butxaques de tota la població.

Etiquetes

Comentaris (22)

Trending