El 2022 arriba amb un increment important del preu dels carburants i de molts lloguers

L’aplicació de la taxa verda farà que omplir un dipòsit de 50 litres surti 2 euros més car si és de gasoli i 1,6 si és de benzina i les quotes dels pisos arrendats es podran apujar fins a un 3,3%, que serà previsiblement l’IPC amb què es tanca el 2021

Sortidors de carburant en una benzinera.
Sortidors de carburant en una benzinera. ARXIU

El 2022 arriba amb males notícies per a les butxaques dels ciutadans. El nou any comportarà alguns increments importants de preus en alguns àmbits essencials, com ara l’habitatge i el transport. L’entrada en vigor de la taxa verda comportarà un encariment dels carburants i l’IPC del 2021, previsiblement un 3,3%, es traslladarà a molts lloguers. I, en canvi, el salari mínim, de moment, no pujarà tant. Com a aspecte positiu, l’electricitat, per ara, es manté congelada.

El nou any, no es pot negar, ve amb un tarannà inflacionista. Ho fa per diversos motius. Un d’ells, arrossegat els darrers mesos amb l’increment generalitzat de preus. L’altre, una nova figura impositiva que suposarà un important encariment dels carburants: la taxa verda. I això, cal recordar, a Andorra suposa no només incrementar el cost del transport, sinó també el de l’habitatge, ja que moltes llars funcionen encara amb calefacció de gasoli.

I és que els distribuïdors ja han deixat clar que no els queda cap altra sortida que traslladar la taxa als clients. “No podem fer res més”, apunta el president de la patronal del sector, Assidca, David Porqueres. Apunta, però, que l’acord de les empreses és no aplicar-lo immediatament, sinó a mesura que vagin esgotant els estocs de material sobre els quals encara no s’aplicava la figura. “La comencem a pagar en les comandes a partir del dia 3”, apunta. Per tant, entén que les pujades de preu s’aniran produint a les diferents estacions de servei entre el 5 i el 10.

Una treballadora en una oficina.

Relacionat

El salari mínim creixerà, almenys, el que marqui l’IPC a finals d’any

I, de quan seran. La taxa s’aplica tant al gasoli com a la benzina. En el primer cas, es calcula que, per omplir un dipòsit de 50 litres, ara caldrà pagar dos euros més. En el segon, l’increment seria d’1,6. Amb el carburant per a calefacció, cal recordar, hi ha un esglaonament de l’aplicació de l’impost.

Des del sector no s’amaga l’enuig pel fet que Govern i la majoria no hagin volgut retardar l’entrada en vigor de la taxa. “Som l’únic país d’Europa que aplica un nou impost el 2022”, avisa Porqueres. Per tant, auguren una pèrdua important de la competitivitat dels preus, més quan Estats de l’entorn, com ara França, han impulsat mesures per reduir el cost que els ciutadans paguen per l’energia.

Un altre punt a tenir en compte per a les butxaques serà l’IPC amb el qual es tancarà el 2021. La dada avançada indicava un 3,3%. En cas de confirmar-se, aquest seria el percentatge que els propietaris de pisos llogats podrien aplicar a les quotes que paguen els seus inquilins. I és que la llei de mesures urgents per al mercat de lloguer no eviten aquesta possibilitat. En canvi, per a bona part dels contractes, si finalitzen al llarg del 2022, es podrà demanar la pròrroga per a un any més.

La davallada del preu de l'electricitat ha frenat les importacions.

Relacionat

Govern i FEDA deixen la porta oberta a pujar les tarifes elèctriques després de l’hivern

Aquesta mateixa llei també fixa un increment del salari mínim. I, de retruc, de les pensions més baixes. El problema és que era tot just d’un 3,2%. I, per tant, la pujada de la inflació se l’ha menjat totalment. Tot i això, en la darrera llei òmnibus de mesures per frenar l’impacte de la pandèmia, ja es va incloure una disposició que encomanava al Govern que compensés aquesta situació.

En el cantó positiu de la balança, hi ha alguns serveis que, per ara, mantindran preus. És el cas del transport públic i dels taxis. En el cas del bus, de fet, cal recordar que tot just fa uns mesos de la posada en marxa del nou abonament mensual a trenta euros.

Tampoc es mou el cost de la llum. FEDA mantindrà les mateixes tarifes del 2021, malgrat que, com s’ha reconegut des de la companyia, part de l’electricitat que s’importa dels països de l’entorn els està sortint molt més cara. De fet, aquesta decisió podria tenir data de caducitat. El Govern, ara fa unes setmanes, va admetre que, ara, no és el moment d’apujar preus tenint en compte que moltes llars també depenen d’aquest servei per a la calefacció durant l’hivern. Un cop arribi la primavera, però, no es va descartar analitzar la situació i aixecar aquesta congelació.

Comentaris (7)

Trending