Govern i FEDA deixen la porta oberta a pujar les tarifes elèctriques després de l’hivern

Amb la modificació del Decret es busca donar suport a la ciutadania i al teixit empresarial, però l’augment de preus de la compra d’energia deixa dubtes sobre el futur dels preus de cara al 2022

Les tarifes de l'electricitat tenen una forta incidència en l'increment de preus.
Les tarifes de l'electricitat tenen una forta incidència en l'increment de preus. ARXIU

El Govern ha aprovat la modificació del Decret de tarifes elèctriques vigents per a l’any 2022. D’aquesta manera, es mantindran, almenys, durant l’hivern. Així ho ha assenyalat el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, i així ho va afirmar ahir el director general de FEDA, Albert Moles. Però, una vegada passada la temporada, s’haurà d’estudiar la situació del mercat i tornar a valorar la decisió, a causa de l’augment significatiu dels preus de compra d’energia d’aquest 2021.

Durant tot l’hivern, les tarifes elèctriques es mantindran inamovibles. Així ho ha anunciat avui el Govern, reafirmant el que ja va assenyalar Moles en una compareixença anterior. Tot i això, la porta a apujar els preus no està del tot tancada, ni de bon tros. Les dues entitats asseguren que volen donar suport a la ciutadania i al teixit empresarial, veient la complicada situació que provoca la pandèmia. Però, el mercat de l’energia, sobretot el cost als països veïns, principals proveïdors, faran que es replantegi tot una vegada passada la temporada. Si pujaran, es mantindran o què es farà exactament, està en dubte. La porta a un augment de les factures no està tancada del tot.

De moment, el canvi del Decret, i segons ha assegurat Jover, facilita l’accés a l’energia a les famílies amb menys recursos econòmics. Així, es tracta d’evitar el greu problema de la precarietat energètica i reduir el consum en les hores punta. En aquest sentit, el Govern posa un granet d’arena durant una temporada complicada a causa de la meteorologia, però també deixa la pilota en el sostre de la ciutadania. Aquesta és la mateixa postura que va mostrar aquest dimarts Moles en la seva compareixença. Aquest no increment tarifari busca, a més, mantenir la competitivitat a nivell europeu, ja que Andorra compta amb un dels millors preus.


Imatge de la central de FEDA.

Relacionat

FEDA ha destinat 8 milions per al sobrecost en la compra d’electricitat

Aquesta modificació també contempla, d’una banda, l’eliminació de la tarifa domèstica bonificada, que era només aplicable a contracte de tarifa plana, i la creació de les tarifes BDBP (domèstica plana bonificada) i BDBH (domèstica plana discriminació horària). Aquest ajust permetrà que els usuaris que disposin de la segona tarida puguin mantenir la discriminació, tot i poder gaudir de la tarifa bonificada, sense necessitat de canviar-la. D’altra banda, s’actualitza el quadre relatiu al període horari tarifari anual aplicables a empreses distribuïdores.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending