FEDA ha destinat 8 milions per al sobrecost en la compra d’electricitat

De cara al 2022 no es pot garantir que, si la situació no millora, es puguin mantenir els preus de cara a 2022, tot i que estan assegurats per l’hivern

Imatge de la central de FEDA.
Imatge de la central de FEDA. ARXIU

L’any 2021 ha estat marcat per un augment desmesurat del cost de l’energia a tota Europa, amb una gran incidència en un dels principals proveïdors d’Andorra com és Espanya. El director general de FEDA, Albert Moles, no ha pogut garantir un manteniment dels preus al país si la situació no millora, “és totalment imprevisible”. Tot i això, ha assegurat que durant aquest hivern no es tocaran. De moment, els resultats de la companyia ja s’han vist relativament afectats per un sobrecost de 8 milions d’euros en el pressupost previst.  

“Es tracta més d’un tema geopolític que d’electricitat, i en algun moment ha d’acabar”, ha assegurat Moles, “la situació canviarà, però no es pot dir quan ni com”. Però, pel que fa a l’augment del preu per als clients de FEDA a Andorra, no ha estat capaç de garantir que no variaran. “Tenim estabilitat i continuarem buscant i assegurant el subministrament”, ha explicat. En aquest cas, juga un paper important tant la producció nacional, que ha arribat al 20% aquest any, com els contractes a llarg termini que es van signar fa uns anys, i que són totalment independents dels preus de mercat.

Per la compra d’energia aquest 2021 FEDA va preveure un cost de 29 milions d’euros. L’augment descontrolat del preu de l’electricitat als països veïns, principals proveïdors, ha suposat per la companyia un sobrecost d’entre 8 i 10 milions d’euros. Tot i això, la directora general adjunta, Imma Jiménez, ha volgut destacar que es tracta de xifres “provisionals” i que caldrà veure com continuen fluctuant els preus fins a finals d’aquest mes. Moles ha volgut refermar que s’ha tractat de “mesos marcats per una volatilitat molt alta, amb uns canvis sobtats que no s’havien vist als mercats.

A més dels contractes de compra a llarg termini que té establerts FEDA, el que ha permès mantenir l’estabilitat i els preus de cara a la societat ha estat la producció de la central hidroelèctrica. D’aquesta manera, les tarifes a Andorra es mantenen competitives dintre del mercat Europeu. Per als clients espanyols, l’electricitat suposa un 75% més cara que pels andorrans. Per tant, un dels objectius que planteja la companyia de cara al 2022 és poder mantenir aquesta estabilitat dintre del mercat internacional i, sobretot, de cara a la societat.

“És un objectiu a llarg termini, de canvi, d’estructurar projectes i treballar aquest increment de la producció nacional”

D’aquesta manera, FEDA planteja dues vies per poder aconseguir un manteniment de l’estabilitat. D’una banda, Moles ha indicat que és força important seguir el camí de la transició energètica i, sobretot, d’augmentar la producció nacional. “És un objectiu a llarg termini, de canvi, d’estructurar projectes i treballar aquest increment”, ha assegurat. Tot i això, Jiménez ha afirmat que és pràcticament impossible assolir el 100% de producció nacional i pròpia.

De l’altra, la companyia busca conscienciar a la població per disminuir el consum i així augmentar la responsabilitat. Moles ha volgut destacar que evitar la calefacció elèctrica és “treure energia en moments cars”. “Fa anys apostàrem per les xarxes de fred i calor, precisament en aquesta línia”, explicava Jiménez, “el camí cap a la sostenibilitat és global, imprescindible i inajornable”.

De moment, aquest any FEDA ha destinat 3 milions d’euros a ajudes a professionals i empresaris, sobretot aquells que s’han vist obligats a tancar els seus negocis. “Tenim un compromís de suport amb la ciutadania i amb el teixit econòmic”, ha assegurat Moles.

 

 

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending