El salari mínim creixerà, almenys, el que marqui l’IPC a finals d’any

El Govern inclou a la llei que allarga els ERTO fins a 30 de juny una disposició que li encomana que, si la inflació supera l’increment del 3,2% ja aprovat, aprovi un altre augment per compensar-ho

Una treballadora en una oficina.
Una treballadora en una oficina. ARXIU

Govern i els grups de la majoria van impulsar ara fa unes setmanes, en el marc de la llei de mesures urgents pel mercat de l’habitatge, un increment, de cara al 2022, del salari mínim. Aquest era del 3,2% i havia de situar aquest sou en 1.157,36 euros. Ara bé, l’evolució de la inflació pot menjar-se bona part d’aquesta pujada. I, per això, es vol tenir la capacitat de reaccionar i de compensar. Així, per llei es facultarà a l’executiu a establir, si es considera escaient un augment més important.

Els darrers mesos de l’any, l’índex de preus al consum s’ha disparat. En gran part, impulsat pel cost dels carburants que, cal recordar, en el cas d’Andorra influeixen directament en dos grups (transport i habitatge) claus en el cost de la vida. Sense anar més lluny, al novembre va tancar en el 3,2%. És a dir, el mateix increment que havia previst Govern i els grups de la majoria. I això a l’espera del que pugui passar durant el desembre, un mes, tradicionalment, inflacionista.

Fruita i verdura exposada a un supermercat.

Relacionat

Els preus dels productes frescos i petroliers continuen a l’alça, situant l’IPC en un 3,2%

Davant el risc que l’IPC acabi menjant-se tot l’augment del salari mínim -i de retruc de les pensions més baixes que es calculen amb aquesta dada-, el Govern ha volgut donar-se un mecanisme que permeti corregir aquesta situació. I ho ha fet aprofitant la llei que ha d’allargar els ERTO fins al 30 de juny. El text ja està a tràmit per la via d’extrema urgència al Consell General i es votarà dijous. I inclou una disposició, la final tercera, en aquest sentit.

Els ministres Jover i Filloy, durant la roda de premsa.

Relacionat

El Govern situarà el salari mínim en 1.157,36 euros

Així, amb ella es modifica la darrera llei de mesures de protecció i de flexibilització del mercat d’arrendament d’habitatge , de les condicions dels habitatges de preu assequible i de millora del poder adquisitiu. En concret, s’afegeix un apartat a la disposició final segona d’aquell projecte legislatiu, que era la que encomanava a Govern incrementar en un 3,2% el salari mínim.

Ara s’indica que “si la variació anual de l’Índex de Preus al Consum (IPC) corresponent al desembre del 2021 és superior al 3,2%, s’encomana al Govern que, d’acord amb el que disposa l’article 73 de la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals, aprovi el decret pel qual incrementi, com a mínim, el salari mínim horari interprofessional per a l’any 2022 en el mateix percentatge que experimenti la dita variació anual de l’IPC”.

Una de les votacions d'aquesta tarda al Consell General.

Relacionat

La majoria es compromet a incrementar més el salari mínim si l’IPC es menja la pujada ja adoptada

Comentaris (5)

Trending