El Govern situarà el salari mínim en 1.157,36 euros

La nova llei de mesures pel mercat de lloguer inclou aquesta mesura, que també afectarà les pensions més baixes i les de solidaritat

Els ministres Jover i Filloy, durant la roda de premsa.
Els ministres Jover i Filloy, durant la roda de premsa. SFGA

El Govern incrementarà un 3,2% el salari mínim de cara a l’any vinent. També ho farà amb les pensions contributives més baixes i amb les de solidaritat. Per tant, aquest sou se situarà en 1.157,36 euros. El canvi es fa a través d’una nova llei de mesures per l’habitatge que també defineix el concepte “preu assequible” i que amplia un any més la pròrroga de la congelació dels contractes que hagin de finalitzar el 2022, amb algunes excepcions, com ara les del que es van paralitzar el 2019.

La llei s’ha aprovat al consell de ministres i, ara, s’enviarà a tràmit al Consell General. Un dels eixos del text és millorar el poder adquisitiu de les famílies més vulnerables i és en aquest àmbit on entra l’increment de pensions i salari mínim per sobre l’IPC. En aquest cas, un 3,2%, que situarà el sou en 1.157,36 euros. “Anem aproximant-nos a poc a poc a l’objectiu del 60% del mitjà que marca la Carta Social Europea”.

El text també se centra en mesures per “flexibilitzar i protegir el mercat de lloguer”. El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, ha indicat que es manté la congelació d’aquells contractes que hagin de finalitzar el 2022. Només es podrà incrementar la renda amb l’IPC. HI ha diverses excepcions. Algunes ja existien en la llei de l’any passat, com ara si es vol cedir el pis a un familiar, a usos socials o si la renda és superior als 1.500 euros mensuals.

Un instant de la taula d'habitatge celebrada aquest dimarts.

Relacionat

Govern descongelarà parcialment els lloguers el 2022

Una altra s’incorpora ara: es dona l’opció a llogater i llogador a arribar a un acord per fer un nou contracte amb un increment màxim del 10%. Sobre aquest punt, Filloy ha volgut argumentar que “deixem llibertat entre parts perquè, si ho desitgen, puguin actualitzar la renda a canvi d’un contracte renovat per cinc anys”. Així, ha indicat, “estem donant garanties d’una certa continuïtat”.

Una de les novetats del text amb relació a les lleis d’anys anteriors és la regulació de la definició del concepte “preu assequible” que s’aplicarà als pisos que el Govern vol posar al mercat, diferents de l’habitatge social. Seria el cas, per exemple, del projecte de la Borda Nova, a Andorra la Vella. En aquest cas, el text estableix que serà aquell cost que estigui un 25% o més per sota del preu de mercat.

I com es calcularà aquesta renda mitjana? Doncs fent servir una nova eina creada a la Llei de creació de l’Institut de l’Habitatge: el registre de contractes de lloguer. Filloy ha admès que certs immobles també arrendats podrien afectar aquest càlcul però ha assegurat que es mirarà d’evitar, tot posant en relleu que “establirem tipologies dels pisos, amb entre 50 i 80 metres quadrats i dues o tres habitacions”.

Comentaris (17)

Trending