Els preus dels productes frescos i petroliers continuen a l’alça, situant l’IPC en un 3,2%

La variació anual de l’índex ha sigut del 3,2%, ja que al 2020 era del 0%, i la inflació subjacent ha estat de l’1,1%

Fruita i verdura exposada a un supermercat.
Fruita i verdura exposada a un supermercat. ARXIU

L’Índex de Preus de Consum d’Andorra continua en augment. Tal com es va observar fa uns dies, amb l’avançament de l’indicador, ha arribat al seu màxim en 13 anys. El motiu principal ha estat l’augment dels productes frescos i petroliers, que han situat l’IPC de novembre en un 3,2%. D’aquesta manera, la variació anual ha estat del 3,2%, amb un IPC al 2020 del 0%, i una inflació subjacent situada a l’1,1%.

Segons indica el departament d’Estadística, que ha fet públiques avui les dades confirmades, l’IPC té dos comportaments diferenciats. Per una banda, es troba la tendència a l’alça dels productes frescos i dels carburants. En el primer grup han augmentat, d’octubre a novembre, d’un 2,3% a un 3,8%. Pel que fa als petroliers, han passat d’un 31,4% a un 36,5%.

D’altra banda, la resta de productes han mantingut una progressió més mesurada. Aquest fet és el que explica la diferència que es pot observar entre dos indicadors clau. L’Índex general, que s’ha situat a l’1,051 i la inflació subjacent, que ha estat de l’1,1%.

Estadística assegura que des del mes d’abril els índex de preus de consum han patit un fort increment. El motiu principal, i que més ha afectat a l’IPC ha estat els preus dels productes petroliers, que han tingut una variació anual d’1,6%. El creixement, però, és generalitzat a tots els països, com passa en el grup d’alimentació.

 Tot i això, sobresurten certes divergències entre els estats. En aquest sentit, destaca el comportament diferent entre Espanya i la resta de països, essencialment motivada per l’augment dels preus de l’electricitat, que ha presentat una variació nul·la en el cas d’Andorra.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending