L’ACU esgrimeix les 13.000 firmes recollides per demanar l’ajornament d’un any de la taxa al carboni

El president de l’entitat, Lluís Ferreira, alerta que l’aplicació en aquests moments de la figura que grava els carburants podria contribuir a crear “una crisi social”

Ferreira, a les portes del Consell General, abans d'entrar les signatures.
Ferreira, a les portes del Consell General, abans d'entrar les signatures. G. P.

L’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) ha fet arribar al Consell General les prop de 13.000 signatures recollides les darreres setmanes en defensa de l’ajornament de l’aplicació de la taxa al carboni. El president de l’entitat, Lluís Ferreira, ha volgut remarcar que no es tracta pas d’una acció contra la figura en si sinó d’una petició per un endarreriment de la seva entrada en vigor. I és que, alerten, si no es posposa amb l’actual situació econòmica es podria contribuir a generar una crisi social.

En total, l’ACU ha aconseguit aplegar 12.799 firmes amb la campanya impulsada les darreres setmanes, en gran part a les estacions de servei del país. I, aquest divendres, s’han volgut fer arribar al Consell General perquè els parlamentaris que han de treballar la llei que crearà la taxa al carboni les tinguin en compte. “Amb alguns hem parlat i els hem explicat la nostra posició i les alternatives que hi ha. Ara esperem que facin la seva feina i que escoltin la ciutadania”, ha comentat Ferreira.

En tot cas, s’ha volgut deixar clar des de l’entitat, no es tracta pas d’una oposició a la taxa al carboni. Al contrari, ja que “compartim bona part dels objectius”. I és que, ha recordat el màxim responsable de l’ACU, “fa temps que reclamem un transport públic de qualitat i a un preu assequible”.

Ferreira entrega les firmes a un dels nuncis del parlament.
Ferreira entrega les firmes a un dels nuncis del parlament.

El que sí que es demana, però, és que s’entengui que “ara no és el moment” d’aplicar aquesta nova figura. El motiu? La crisi econòmica provocada per la pandèmia. Des de l’ACU alerten que “imposar noves taxes ara mateix comporta un risc de crear una crisi social”. I és que, avisen, l’aplicació de la taxa pot suposar, per un costat, perdre el diferencial existent en els carburants amb els països veïns. I, per l’altre, un increment de costos per a les empreses.

Per això, Ferreira entén que no caldria “un ajornament sine die” que, de fet, admet que “tampoc seria bo”. Sí que és necessari, al seu entendre, esperar almenys un any “per veure com evoluciona l’economia”. Si aquesta es recupera, llavors es podria implementar la taxa al carboni. I és això bàsicament el que es demana amb les signatures recollides que han estat entregades a un dels nuncis del Consell General perquè, posteriorment, es facin arribar als diferents grups parlamentaris.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending