La banca andorrana incrementa un 3,3% els recursos gestionats al llarg del 2022

Andorra Banking xifra en 113 milions els beneficis del sector i destaca que la pujada de tipus d’interès els ha permès millorar la seva rendibilitat

Comentaris

Andorran Banking és l'entitat que agrupa la banca andorrana.
Andorran Banking és l'entitat que agrupa la banca andorrana. Altaveu

La banca andorrana treu pit dels resultats assolits el 2022. Si es fa cas del comunicat fet públic per Andorra Banking, l’exercici, malgrat les tensions inflacionistes i l’alça dels tipus d’interès, va ser positiu. Els beneficis de les tres entitats van incrementar-se un 16% i van arribar a 113 milions. I, especialment, es remarca el fet que han crescut un 3,3% els recursos gestionats, al mateix temps que ho ha fet els préstecs tan hipotecaris com a empreses i particulars.

Lògicament, el 2022 es va veure marcat, s’admet des de la patronal bancària, per les dues grans operacions: la compra de BancSabadell i de Vall Banc per part de MoraBanc i Crèdit Andorrà. I, també per la conjuntura econòmica internacional, marcada especialment per l’increment de tipus d’interès i per la forta inflació. Malgrat això, l’entitat valora, per un costat, uns beneficis que finalment han estat de 113 milions, el que suposa un 16% en comparació al 2021. I, per l’altre, el creixement dels recursos gestionats. Arriben als 63.691 milions, un 3,3% més.

Des del sector es defensa que les xifres “demostren la seva resiliència i sostenibilitat”. En conjunt, es presenta una rendibilitat (ROE) del 7,62%, que se situa a la mitjana de les entitats europees. Això representa una millora en comparació a la del 2021, que era del 6,04%. I també ho fa la rendibilitat del negoci sobre els actius, que passa del 0,60% al 0,69%. Això es deu en bona part al fet que la pujada de tipus ha fet més rendible la concessió de préstecs. S’admet, però, que “les operacions corporatives, l’adaptació contínua a la normativa bancària internacional i les inversions tecnològiques han continuat pressionant els resultats del sector”.

Des d’Andorra Banking també s’assegura que es manté una solidesa del sector, amb una ràtio de solvència del 15,76%, per sobre de la mitjana dels bancs europeus. Aquesta dada es veu “afectada per les operacions corporatives que hi ha hagut a la plaça” i que “permeten generar creixement dins i fora de les fronteres andorranes i disposar així d’un sistema més eficient, més sòlid i amb més capacitat de resposta per als clients”. També s’apunta que la ràtio de liquiditat és del 162% mentre que la de morositat torna a baixar, de 3,7% a 3,3%, malgrat com s’ha disparat l’euríbor.

En el comunicat, l’associació defensa que la banca andorrana “empeny el creixement econòmic del país” amb la concessió de crèdits. La inversió en aquest àmbit es manté al voltant dels 5.000 milions d’euros. Així, s’han formalitzat 702 noves hipoteques, per un import de 375 milions (+16% en comparació al 2021). Els préstecs nous a empreses i particulars han estat de 676 milions, un 25%.

La directora general de l’associació, Esther Puigcercós, ha volgut destacar que “els bancs andorrans són rendibles i acompanyen el creixement de l’economia. Malgrat les tensions inflacionistes i la pujada de tipus es mostra la resiliència i l’adaptació incrementant els beneficis i la rendibilitat”. També s’apunta que “tenen una posició de capital sòlida amb unes ràtios de liquiditat superiors a la mitjana de la banca europea”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending