El sector turístic clama noves ajudes davant un “confinament induït” pels països veïns

Els empresaris alerten que l’absència de visitants les pròximes setmanes que provocarà les mesures anticoronavirus a França i Catalunya posa a la corda fluixa molts negocis i reclamen actuacions que els permetin subsistir

El sector de la restauració, ja afectat per les mesures locals, és un dels que patirà la manca de clients estrangers.
El sector de la restauració, ja afectat per les mesures locals, és un dels que patirà la manca de clients estrangers. T. S.

En tot just 24 hores les mesures adoptades per França i Catalunya per intentar contenir un coronavirus novament desbocat han provocat un “confinament induït” d’Andorra. Els visitants, ni del sud ni del nord, no podran venir durant les pròximes setmanes. A això se suma les decisions adoptades dimecres pel mateix Govern. Una concatenació de cops que deixen bona part del teixit econòmic, el més vinculat al turisme, a la corda fluixa, situació que, avisen, farà necessari noves ajudes per salvar negocis.

“Confinament indirecte o induït”. L’expressió l’ha fet servir el president de la Confederació Empresarial (CEA) Gerard Cadena. Des de la patronal, igual que des de les associacions sectorials més vinculades al turisme (hotelers i comerciants principalment) no amaguen ja la gran preocupació pel futur immediat. Amb un primer dubte clar: el temps que durarà el tancament, a la pràctica, de fronteres que farà impossible l’arribada de turistes. Catalunya aplica el tancament perimetral durant quinze dies, però ja ha deixat clar que si la taxa de reproducció del virus no baixa per sota 1 s’allargarà. I França ja surt d’inici amb un mes. Per tant, novembre, tot sigui dit un mes tradicionalment fluix es dona per perdut, però l’espasa de Dàmocles ja se situa amenaçadorament sobre la temporada d’hivern.

Els mossos seran els encarregats de controlar el compliment perimetral.

Relacionat

La frontera amb Espanya recupera les restriccions del confinament de la primavera

Dels sectors vinculats al turisme, l’hoteler ja ha començat a plegar veles. En els propers dies, els establiments que estaven oberts aniran acomiadant els clients que encara tingui i tancaran portes, a l’espera que s’aixequin els confinaments dels Estats veïns. I amb el dubte de si podran tornar a posar a les plantilles en ERTO, El comerç i la restauració sap perfectament que només li queda el consum local que, a més, haurà d’afrontar les restriccions anunciades pel Govern, especialment l’allargament del tancament de bars i de les limitacions horàries i de comensals per taula als restaurants.

Un dels establiments hotelers del país.

Relacionat

Tancament massiu d’hotels amb el dubte de si es podran acollir als ERTO

Mesures, però, que s’accepten amb estoïcisme. “Al final, són en benefici de tots. No ens agraden a ningú però hem de comportar-nos de la millor forma possible”, ha comentat la presidenta d’Eix Comercial, Sònia Yebra. Per la seva banda, des de la CEA, Cadena apuntava que “són restriccions per intentar aplanar la corba que està molt disparada”. Des de la Unió Hotelera, el seu director, Jordi Pujol, admetia que “no esperàvem” les noves limitacions a restaurants, però entén que “podrem intentar tirar de públic familiar”. Ara bé, avisa que “no deixa de ser un pal més a les rodes que, però, entenem que sanitàriament toca”.

Els comerciants alerten que, sobretot en les zones més cèntriques, el client estranger suposa un 70% de les vendes i que, ara, durant diverses setmanes només hi haurà el local

El gran cop, però, arriba amb els confinaments a França i Espanya. S’és conscient que les vendes fetes aquest dijous, especialment al Pas de la Casa en un matí de cues i gran afluència de clients ‘exprés’, seran les darreres importants en les pròximes setmanes. Yebra recorda que, en el cas de l’Eix Comercial format per Vivand i l’avinguda Meritxell, “pel 70% de les vendes depenen del turista” i, per tant, el tancament fàctic de fronteres “és molt greu”, ja que “durant un mes viurem només del client nacional, al qual també es demana que surti poc”. Per tant, “el consum intern es veurà afectat”.

Des del sector comercial es té clar que “l’activitat baixarà en picat” i això els obligarà a acollir-se a ERTO, ja que “no podem tenir els treballadors de braços plegats”. Aquesta possibilitat també la necessiten els hotels i, ara, esperen que es flexibilitzi uns requisits que, ja han alertat, no tots els que estaven fins ara oberts podran complir.

Suspensions de contracte o reduccions de jornada a banda, però, els empresaris alerten que caldrà anar més enllà. “És evident que caldrà reactivar una sèrie de mesures d’ajuda a les empreses més afectades; no hi ha un altre remei que posar sobre la taula el tema”, ha Cadena. “L’ideal seria que es reactivessin les mesures que ja van haver-hi el primer cop. Tenim costos molt grans i depenem molt del turisme; alguna cosa haurem de tenir”, reclama Yebra, amb paraules molt similars a la del director de la patronal hotelera: “necessitem ajudes, alguna cosa per passar aquest mes”.

Comentaris (9)

Trending